‹ Rijden als JehuJehu's einde ›
Rijden als Jehu (2)
Gepubliceerd op 13-01-2008

Op mijn artikel "Rijden als Jehu" werd terecht de opmerking geplaatst hoe het mogelijk is dat de wachter Jehu op een dergelijke afstand al kan zien dat er genoeg tijd is om twee keer iemand er op af te sturen.

Nu moeten we bedenken dat de stad Samaria op een hoog gelegen plek was gebouwd die uitziet over de vlakte van Jizreel, dus een geweldig uitzicht. Verder dient opgemerkt te worden dat hij aan de rijstijl Jehu herkent, wat iets anders is dan dat hij de persoon zelf herkent. Vlak bij ons in de buurt is een heuvel "de Goudsberg" en op de top daarvan kan men vele kilometers ver kijken. Vroeger waren er verschillende zandpaden en je kon dan aan de stofwolken zien dat daar dan iemand reed. De hoeveelheid stofwolken en de verplaatsing daarvan waren een indicatie hoe hard die persoon dan reed. Soms duurde het nog wel een kwartier voordat de desbetreffende auto was gearriveerd. Zo'n zelfde situatie kan men zich nu ook voorstellen met de wachter die in de verte de stofwolken zag die Jehu opwierp en heeft als ervaren militair aan de hand van die stofwolken kunnen herleiden dat het om Jehu ging.

Paarden gaan niet zo snel als een auto, een aanname dat Jehu op een meer dan een halfuur afstand was is redelijk. Als de weg bovendien nog kronkelig was, kan de tijdsduur zelfs nog meer zijn geweest. In ieder geval was er dan genoeg tijd om twee verkenners er op uit te sturen en had Joram genoeg tijd om vervolgens zelf nog eens er op uit te gaan.


Tags: Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij