‹ Zegel uit de tijd van Ezra en Nehemia ?Livius Nieuwsbrief (28) ›
De vijgenboom
Gepubliceerd op 31-01-2008

Toen zeiden de bomen tot den vijgeboom: Kom gij, wees koning over ons. Maar de vijgeboom zeide tot hen: Zou ik mijn zoetigheid en mijn goede vrucht verlaten? En zou ik heengaan om te zweven over de bomen?
Richteren 9: 10-11

Na de olijfboom, wordt de vijgenboom als tweede gevraagd om koning te worden in de fabel van Jotham. En dat is niet voor niets, ook deze boom heeft uitstekende kwaliteiten.

Het is een boom die veel schaduw geeft, vandaar dat de profeet Micha zegt “Ieder zal zitten onder zijn wijnrank en onder zijn vijgenboom” (Micha 4:4) Ook in andere passages zoals de regeringsperiode van Salomo werd ditzelfde gezegd (1 Kon 4:25). Het is een plek van vrede (vergl. de situatie van oorlog: Jer 8:13; Hos 9:10; Jl 1:7), vandaar dat het voor de Joodse wetsleraar het een gebruikelijke plaats was om zich bezig te houden met de dingen van God.

Daarnaast is de boom een hoofdleverancier van voedsel, waar je op kan vertrouwen. Ook als je de boom flink snoeit, zal hij snel weer uitbotten, om die reden werd deze boom het symbool van Israël.

Uit de verschillende kwaliteiten van de boom blijkt, dat zijn prioriteit is schaduw en voedsel geven. Dit kan hij niet doen als hij moet regeren.


Tags: Flora, Vijgenboom
Gerelateerde onderwerpen: Vijgenboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel