‹ koningin incognitoHet beeld uit de hemel ›
Livius Nieuwsbrief (29)
Gepubliceerd op 25-02-2008

Dit is de negenentwintigste aflevering van de Livius Nieuwsbrief, een maandelijks verschijnend mailtje voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. Het wordt uitgegeven door Livius Onderwijs.

===

NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

De Kastalische bron in Delfi; de twee obeliskgraven van Msletten (niet te verwarren met deze Msletten); en een bouwinscriptie uit Borsippa van Antiochus I Soter - met dank aan Bert van der Spek.

En op onze zustersite LacusCurtius: een vertaling van Cicero's Laelius, of de Vriendschap, Over waarzeggerij en Cato over de ouderdom (al is Vincent Huninks nieuwe Nederlandse vertaling daarvan natuurlijk een stuk toegankelijker).

(meer nieuws...)

===

EGYPTE

Resten van een oeroud mensenoffer; vooral de leeftijd van het slachtoffer trekt de aandacht ("a 5,500-year-old man").

De oudste aanwijzingen voor akkerbouw in Egypte (met dank aan Nederlandse archeologen).

Dat is nou aardig: het graf van Imhotep, de architect die de eerste (trappen)piramide bouwde, lijkt te zijn gelokaliseerd. En omdat Imhotep later werd vereerd als god van de geneeskunde, is dit artikel over geneeskunde niet vergezocht.

En verder: de Nijl bedreigt Luxor; Qurna; tandartsen; Nubië; krijgersgraf; Nefertite. De onvermijdelijke doctor Zahi Hawass lijkt op vakantie.

===

MESOPOTAMIË

Het maandelijkse stukje over de ondergang van ons erfgoed in Irak.

En verder: kleitablet op eBay; Ebla; hellenistische stad op een eiland in de Perzische Golf.

===

IRAN en CENTRAAL-AZIË

Soms snapt uw redacteur een bericht echt niet. De vondst van een IJzertijdnederzetting werpt nieuw licht op... de Steentijd?!

De "Muur van Alexander", die Iran moest beschermen tegen Centraal-Aziatische steppenomaden, dateert uit de vijfde of zesde eeuw. Maar omdat de wal in de overlevering werd beschouwd als bouwwerk van de Macedonische veroveraar, zijn ook eerdere dateringen geopperd. Nu is het allemaal eens uitgezocht. En hij dateert uit de vijfde of zesde eeuw.

En verder: een Achaimenidisch paleis; Perzische sierraden; de Zanjan zoutmannen.

===

GRIEKENLAND

Je moet de Grieken nageven dat ze consequent zijn: ze eisen niet alleen veel oudheden terug, maar geven ze ook zelf terug - in dit geval twee beelden aan Albanië.

En verder: bronstijdvondsten uit Cyprus; meer over het Zeusaltaar op de berg Lykaion; twijfels over de herkomst van een bronzen beeld in een Amerikaans museum; vertrouwde berichtgeving over de meerkleurigheid van antieke sculptuur; en de Odyssee in vijftien seconden ("Honey, I'm home!").

===

BULGARIJE

Een wonderlijk plan om de verzonken stad Seuthopolis te herbouwen.

En verder: het amfitheater van Sofia.

===

TURKIJE

Een aardig artikel over stadsarcheologie in Istanbul.

En verder: de vuurtoren van Patara.

===

ROME EN ZIJN RIJK

Een lang artikel over de wijze waarop Romeinse soldaten de gevallenen herdachten.

Zo leuk kan modelbouw zijn: Canadees maakt maquette van het oude Rome (op dezelfde site: Babylon en de Atheense akropolis).

En verder: de identificatie van twee Romeinse havens in Cyrenaica; het graf van een druïde (negeer de flauwe kop over "Miraculix"); schoeisel; een brug over de Tyne; een weg; en tot slot een Romeinse geest.

===

JODENDOM en CHRISTENDOM

Ineens een aantal redelijke artikelen over het Israelisch archeologiebeleid; nog zo'n artikel; en nog een.

Jan Pieter van de Giessen werkt weer aan zijn bijbelse herbarium: acanthus en brandnetel.

Hoe wat anders een serieus kon zijn werd verstoord door pseudowetenschappers en hoe de gevestigde pers onzinnig nieuws de wereld instuurde: een bekend onderzoeker doet met ingehouden woede verslag.

Leuk artikeltje over de oudste Christelijke tekst die een datum draagt - het belang is natuurlijk niet zo groot, maar charme kan de puzzel niet worden ontzegd.

===

ROMEINEN IN DE LAGE LANDEN

Bij Asse is een deel van de oude Romeinse weg gevonden.

Veel (en leuk) nieuw uit Forum Hadriani (Voorburg), waar de havenwerken zijn ontdekt.

En verder: opgravingen in Boxtel; voorlopig geen nieuwbouw over de ruïnes van Matilo (=Leiden);

===

OVERIG

Een kolossaal brons/ijzertijd fort uit Roemenië.

Een cisterne op Malta is eigenlijk een Punisch graf.

Een stukje over merkbescherming in de Oudheid (geen grap).

Hoe stellen archeologen de omvang van de bevolking van een oude nederzetting vast?

Christelijke polemisten willen nog wel eens beweren dat Allah eigenlijk een oude Arabische maangod is en dat Hij dus niet mag worden gelijkgesteld aan de God van de joden en christenen. Die tactiek is niet zonder risico's.

Het graf van Angelo Poliziano, een van de grootste classici uit de Renaissance, wordt momenteel onderzocht.

Een game met de naam Caligula biedt precies waar het om draait in een computerspelletje - zoveel mogelijk poppetjes omvermeppen. Simpel en verslavend.

===

DE "KASTEEL VAN AMSTERDAM-PRIJS"

Elke maand zijn ze er weer: persberichten waarin sensationele archeologische vondsten worden gemeld, en en waarvan al gauw duidelijk is dat het erom gaat publiciteit te genereren om de financiering van de betreffende opgravingen veilig te stellen. Zoveel creativiteit verdient aandacht, en daarvoor is de "Kasteel van Amsterdam-prijs" ingesteld. Deze maand kan de prestigieuze onderscheiding natuurlijk niet gaan naar een ander bericht dan dat over Salomo's alfabet.

Uit het juryrapport: Er wordt weer eens een bijbels figuur met de haren bijgesleept. Wat er is gevonden, is een inderdaad erg oude inscriptie, maar er is geen korrel bewijs dat ze iets te maken heeft met de koning van Juda - temeer daar de nederzetting in kwestie ligt buiten het kerngebied van Juda, wellicht zelfs in het gebied dat werd overheerst door de Filistijnen.

===

DWAASHEID

Reliquiënhandel: in de Middeleeuwen waren ze er redelijk goed in, maar dit geval overtreft elk redelijk pessimisme.

Er zit ook weer iemand achter de Ark van het Verbond aan (meer...). En dat is nergens voor nodig, want Simone v/d Vlugt heeft ons al uitgelegd hoe het allemaal in elkaar zit.

===

NIEUWE EXPOSITIES

In het museum van Aalst: "Achter de schermen van de archeologische site Steenberg" (van 1 tot 31 maart).

Een mummie-expositie in Bozen (Bolzano), waar ook de ijsmummie Ötzi ligt.

Lopende exposities: zie hier.

===

VRIENDEN VAN LIVIUS

Op zondag 2 maart komen de Vrienden van Livius om 13.30 samen in de Amsterdamse Engelse Kerk (Nieuwezijds Voorburgwal 282). Liviusdocent Richard Kroes verzorgt een inleiding over mineralogie en maakt daarna een stadswandeling waarbij u de gesteenten ook kunt zien.

===

DE ELGIN SOAP

Korte inhoud van het voorafgaande:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Marbles

Het nieuwe Akropolismuseum zal dit najaar worden geopend, en het oude wordt omgebouwd tot café. En de universiteit van Cambridge organiseert een debat over de

===

NIEUWE BOEKEN

Tot nu toe zijn in deze rubriek altijd non-fictie-boeken aan de orde gekomen, maar als de buurman van de redacteur een dijk van een roman schrijft, maken we op die regel graag een uitzondering. Jan van Aken (wereldberoemd in Nederland van romans als De valse dageraad en Het fluwelen labyrint) publiceerde vorige maand Koning voor een dag over de Griekse schimpdichter Hipponax. En ook als Van Aken niet bij uw redacteur om de hoek zou hebben gewoond, zou hij het boek van harte hebben aanbevolen, want het leest als een trein. Uw boekhandelaar heeft vermoedelijk een stapeltje liggen, maar mocht dat niet zo zijn, dan verblijdt u hem met het magische nummer 90 214 3415 5.

===

EN TOT SLOT

En toch waren de goden kosmonauten: na 1'26" geeft de trailer van de nieuwe Indiana Jones-film het woord "Roswell".

Jona


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken