‹ Schade tempelbergJames Bond in de Bijbel ›
Koning, keizer, admiraal...
Gepubliceerd op 29-02-2008

In de reeks van verhalen waar een luchtje aan zit, deze keer een artikel die tegemoet komt aan de behoeften van koningen en toekomstige koningen. De geschiedenis is te lezen in 1 Samuel 24 en speelt zich af in de woestijn vlakbij En Gedi. Hoofdrolspeler is Saul, wiens privacy niet wordt gegund door David en zijn mannen die meer een duistere achtergrondrol vervullen.

Saul op jacht naar David, zit laatst genoemde dicht op de hielen, in de buurt van En Gedi. Dit is een streek vlakbij de Dode Zee, met veel rotsen en spelonken. In een van deze spelonken is David met zijn mannen weggekropen, in de hoop dat Saul met zijn 3000 man aan keurtroepen hem niet zou vinden. Op dat moment krijgt deze spannende geschiedenis een wending, Saul stopt en gaat de bewuste spelonk binnen. Vermoed hij iets? De mannen van David houden hun adem in en misschien deden enkele angsthazen onder hen het bijna in hun broek.

Echter Saul onderzoekt niets, hij komt daar voor totaal iets anders. Volgens de kinderbijbels gaat hij een dutje doen. De Staten Vertaling geeft de letterlijke vertaling "om zijn voeten de bedekken", gelukkig heeft de NBV deze kans wel aangegrepen en vertaald netjes met "om zijn behoefte te doen". Wat een hilariteit moet dat hebben gegeven bij de mannen die achter hem verstopt waren en zagen wat hij ging doen, ze zullen zeer waarschijnlijk met moeite hun lachen hebben kunnen inhouden. Toen werd er nog geen reclame gemaakt voor toiletpapier, maar de slogan "koning, keizer, admiraal..." ging ook toen al op. De koning die zo hardnekkig jacht maakte op de mannen, werd op deze manier volledig te kijk gesteld, bovendien ben je in zo'n situatie ook nog eens volstrekt weerloos.

Vandaar dat de mannen David aanbevelen om Saul nu te doden, zo'n kans is van de Heer gekregen (vs. 5), toch weet David zich te beheersen, en al fluisterend zijn mannen tot rust te bedaren. Uiteindelijk snijdt hij een stuk van Saul's mantel af (die rustig zit door de kakken) en als deze op veilige afstand is wordt deze slip door David aan Saul getoond, onder het toen bekende spreekwoord "Van de goddelozen komt goddeloosheid voort; maar mijn hand zal niet tegen u zijn." (vs. 14)

Moraal van het verhaal, ook in benauwde situaties is het goed om je te beheersen, zodat je later opgelucht frisse lucht kan inademen ;) Voor hen die de reclame niet meer kennen van Popla toiletpapier:Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen