‹ Blauwe maansverduisteringBlog: Ferrell Jenkins ›
Hallucinerende Mozes
Gepubliceerd op 04-03-2008

In de Ha’aretz staat een artikel over het onderzoek van Professor Benny Shanon, Psycholoog aan de Hebrew University of Jerusalem. Zijn theorie gaat ervan uit dat Mozes door het gebruik van bepaalde hallicunerende middelen van onder andere de Acacia-boom zijn visioenen kreeg en in deze toestand zijn godswaarneming had.

Nu zijn er in het verleden reeds eerder deskundigen geweest zoals John Allegro die in het begin betrokken was bij de publicatie van de Dode Zee rollen en het boek "The Sacred Mushroom and the Cross" (1970) heeft geschreven. Deze theorie gaat er van uit dat het manna het "sperma van de goden" was en dat het te identificeren is met de "heilige paddestoel", het moge duidelijk zijn waarom hij uit het team van het Dode Zee onderzoek is gezet.

Professor Shanon noemt het een speculatieve hypothese die niet direct te bewijzen is. En hoewel zijn onderbouwing of beter gezegd de vergelijking van de werking het hallicunerende brouwsel Ayahuasca van de shamanen uit het Amazonegebied en het mengsel wat van de Acacia en de struik Peganum harmala struik wordt gemaakt beter is dan het “gezwam” van Allegro, mis ik de onderbouwing naar Bijbelse teksten. Weliswaar citeert hij in zijn artikel verschillende teksten, maar deze kunnen gemakkelijk anders worden uitgelegd.

Het volledige artikel is hier te downloaden.





Tags: Flora, Personen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken