‹ Christenvervolging: IndonesiëBiblical Studies Blog Carnival XXVIII ›
Lisdodde
Gepubliceerd op 03-04-2008

Maar toen zij hem niet langer kon verbergen, nam zij voor hem een mandje van biezen en bestreek het met asfalt en pek. Zij legde het jongetje daarin en zette het tussen het riet aan de oever van de Nijl. En zijn zuster ging op een afstand staan om te weten te komen wat er met hem zou gebeuren. Toen daalde de dochter van de farao af om zich te baden in de Nijl. Terwijl haar dienaressen langs de oever van de rivier liepen, zag zij het mandje midden in het riet. Zij zond haar slavin om het te halen.
Exodus 2: 3-5

De rivierarmen gaan stinken; het water in de rivieren van Egypte zakt, ze vallen droog; het riet en de biezen verdorren.
Jesaja 19: 6

Water omsloot mij, levensbedreigend, de vloed hield mij omvangen; zeewier was om mijn hoofd gebonden.
Jona 2: 5

Het Hebreeuwse סוף suph is eerder een verzamelwoord voor verschillende soorten waterplanten dan een specifieke plant.

In Jona kan men de plant niet verder definiëren dan dat het een bepaalt soort zeewier is. Maar de teksten in Exodus en Jesaja kunnen verwijzen naar een specifiek soort, waarbij in Jesaja 19: 6 er bovendien een associatie is met קנה (qaneh) “riet”. Het ligt dan ook zeer voor de hand dat met deze plant de Lisdodde wordt bedoeld.

In alle overige Bijbelteksten staat het woord in verband met ים (yam), waarmee de Rode Zee wordt bedoeld.

De familie van de Lisdodde (Typhaceae) zijn oeverplanten, waarvan met name de Grote Lisdodde (Typha latifolia) eenvoudig te herkennen is, aan het uiteinde van de stengel heeft de plant een verdikking die in het volksgebruik vaak "sigaar" wordt genoemd. Het onderscheid tussen de grote en kleine Lisdodde (Typha angustifolia) wordt gemaakt in de "sigaar", welke bij de grote bruin is, en bij de kleine groenachtig. Daarnaast heeft de grote Lisdodde voorkeur voor ondiep water, terwijl kleine Lisdodde in dieper water voorkomt. De Lisdodde plant zich voort via de wortelstokken, welke veel zetmeel bevatten en eetbaar zijn. De andere manier van voortplanten gebeurt via pollen, welke zichtbaar worden als de rijpe vrouwelijk aar wordt aangeraakt.

In Israël komen naast de Typha latifolia ook de Typha domingensis en de Typha elephantina voor, met name in de moerasachtige gebieden in het noorden en langs de Jordaan. In Nederland komt met name de Grote Lisdodde (Typha latifolia) en de Kleine Lisdodde (Typha angustifolia) voor aan de randen van de sloten en meren.


Tags: Flora, Lisdodde
Gerelateerde onderwerpen: Lisdodde

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken