‹ Biblical Studies Blog Carnival XXVIIILivius Nieuwsbrief (30) ›
Barnevelds Woordenboek
Gepubliceerd op 08-04-2008

Barnevelds Woordenboek

het dialect van de West- en Midden-Veluwe

Auteur(s): H. van de Giessen
Prijs: € 23,50
Aantal pagina's: 324
ISBN: 978-90-8788-041-5

Het Barnevelds Woordenboek biedt een blik op het leven van de West- en Midden-Veluwe tussen de beide wereldoorlogen. In ruim 8000 woorden, die verklaard worden en waarbij voorbeelden gegeven worden van hoe die woorden in zinnen en uitdrukkingen gebruikt werden en worden, krijgt de lezer een beeld van de taal en de cultuur van Barneveld en omgeving. De bijpassende foto's van Brand Overeem illustreren het geheel.

Bij het verzamelen van het materiaal is gebruik gemaakt van schriftelijke teksten van particulieren en correspondenten in de verschillende dorpen van de gemeente Barneveld. Het woordenboek beschrijft niet alleen het dialect van de gemeente Barneveld, maar ook van de (aangrenzende delen van) Nijkerk, Scherpenzeel, Renswoude, Meulunteren en Lunteren, Harskamp, Putten en Uddel.

De samensteller van het Barnevelds Woordenboek is H. van de Giessen (93). Hij gaf jarenlang les aan het Johannes Fontanus College in Barneveld. De uitgave bevat circa 45 foto's van Brand Overeem, die grote faam verwierf als de fotograaf van het de laatste decennia in hoog tempo verdwijnende Veluwse leven. Deze foto's maken van het Barnevelds Woordenboek niet alleen een waardevol naslagwerk, maar ook een boek om zo maar eens in te bladeren en op een willekeurige plaats aan het lezen te slaan.


Tags: Recensie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij