‹ Barnevelds WoordenboekChristenvervolging: Algerije ›
Livius Nieuwsbrief (30)
Gepubliceerd op 08-04-2008

Dit is de dertigste aflevering van de Livius Nieuwsbrief, een maandelijks verschijnend mailtje voor mensen met belangstelling voor de antieke wereld. Het wordt uitgegeven door Livius Onderwijs.

===

NIEUW OP DE LIVIUS-WEBSITE

Een kort stukje over het museum van het Libische Bani Walid, de Thermen van Hadrianus in Lepcis Magna, en het essay Dio, waarin Synesius van Cyrene de relatie tussen filosofie en algemene ontwikkeling beschrijft (waarmee nu de volledige werken online beschikbaar zijn).

Op onze zustersite LacusCurtius: de volledige tekst van Richard H. Allen's Star Names. Their Lore and Meaning, een oud boek dat alle antieke sterrenlegenden bij elkaar biedt - een beetje rommelig, maar een ware Fundgrube. Verder 65 van de 80 Griekse teksten van Dio Chrysostomos; de rest volgt. (meer nieuws...)

===

EGYPTE

Moeilijk te missen deze maand: een standbeeld van koningin Tiye (meer...; meer...). Soortgelijk: een standbeeld van Amenhotep III.

De maandelijkse nieuwe tombe: bij Ahnasia, uit de Eerste Tussentijd (meer...).

En verder: Hawara; de mummie van een zoon van Ramses II; een grafveld bij El Hibeh; een ezelgraf; de Al-Muzawaka necropolis in de Dakhla-oase; de Italiaanse opgravingen bij Jebel Barkal (in Soedan); en een lief stukje over het bouwen van piramiden.

En voor zijn fans: er lijkt iets te zijn gebeurd met de onvermijdelijke doctor Zahi Hawass. In de nieuwsbrief van februari constateerde uw redacteur dat een van zijn publicaties offline was gehaald, in maart zweeg hij in alle talen, en ook deze nieuwsbrief moet het zonder hem stellen.

===

MESOPOTAMIË

Uiteraard is er het maandelijkse stukje over de ondergang van ons erfgoed in Irak, maar er is ook goed nieuws: de instelling van een nieuwe erfgoedorganisatie. En het bericht over de identificatie van en vondsten uit een Babylonische stad suggereert een rustige opgraving, zoals die ook in een land als Iran of Egypte kunnen plaatsvinden. Maar het museum van Bagdad blijft gesloten.

===

IRAN en CENTRAAL-AZIË

Twee berichten van de notoir onbetrouwbare CAIS: de vondst van een Parthisch graf en een fort uit dezelfde tijd (vgl. dit artikel uit een betrouwbaarder bron).

En verder: een Elamitische tempel; falende bescherming voor de inscriptie op Khark; de wortels van het schaakspel.

===

GRIEKENLAND

Het skelet van een vrouw die een schedeloperatie ("trepanatie") heeft ondergaan, uit de derde eeuw - voor of na Christus, dat wordt uit het artikel niet duidelijk, maar navraag leert dat het n.Chr. moet zijn.

En verder: Pella; Kissonerga-Skalia.

===

TURKIJE

Alleen klein nieuws uit Hirbemerdon Tepe en Assos.

===

ROME EN ZIJN RIJK

De directeur van Fishbourne vertrekt, en dat is aanleiding voor een aardig overzichtsartikel over een fascinerende Romeinse villa in Engeland (museumwebsite).

Angstaanjagend artikel over de mogelijkheid dat de vloedgolf van 365, die de Afrikaanse noordkust van Karthago tot Alexandrië verwoestte, zich herhaalt.

Veel internationaler kan de samenwerking niet: Japanse archeologen restaureren een Romeinse tombe in Libanon.

Nieuws uit Rome: een nieuwe theorie over de zogenaamde Lupercal; reconstructie van de Apollotempel op de Palatijn (ten onrechte aangekondigd als "one of Rome's earliest major temples"); de openstelling van het Huis van Augustus; muziek van Brian Eno zal de Ara Pacis opluisteren; de middenrail van het Circus Maximus wordt vrijgelegd; een poging met licht de oorspronkelijke kleuren op de Zuil van Trajanus te projecteren; nieuwe ontdekkingen bij de aanleg van de Romeinse metro; en de schade van toerisme.

En verder: het Romeinse theater van Medellin; metaalrecycling; de Romeinse villa op Wight; munten uit de tijd van Nero; een villa in Cambridgeshire; Cirencester; filmpje over het Colosseum met mozaieken uit Dar Buc Ammera; en Angelsaksische grafstenen en ditto grafveld.

===

JODENDOM en CHRISTENDOM

Opnieuw een zegel in een IJzertijdcontext in Jeruzalem (en een vergelijkbaar artikel). Ook enkele huizen uit de IJzertijd, niet ver van de Tempel. Vanzelfsprekend aangekondigd als "uit de tijd van de Eerste Tempel", want de Bijbel, die is er vooral om er met de haren bij te slepen als je archeologie bedrijft.

De joden vierden in maart Purim en de christenen vierden Pasen, en dat leidt tot journalistieke stukjes waarin een nieuwe kijk op de oude gebeurtenissen wordt gezocht. Koningin Vashti als feministische heldin is onschuldig, een artikel over de techniek van het kruisigen vooral smakeloos, en een stuk over die malle graf-van-Jezus-hype gewoon overbodig.

Een tijd geleden schreef Seth Schwartz een intrigerend boek, The Ancient Jews: Imperialism and Society, waarin hij onder meer wees op de verregaande integratie van de bewoners van Judea in de wereld van het Romeinse Rijk. In feite verdween de Joodse identiteit, om alleen bewaard te worden door enkele rabbijnen. Dat leidt tot nogal wat nader onderzoek, zoals dat naar rabbijnse reacties op heidense sculptuur (let op de conclusie).

Een leuke vondst uit Wenen: een joods graf uit de derde eeuw, eerder dan iemand had verwacht.

En dat de Tempelberg omstreden blijft, blijkt wel uit deze artikelen: de Herodiaanse tunnel langs/onder de Tempelberg; vernietiging van Joodse overblijfselen op de Tempelberg; politieingrijpen; en een complottheorie.

De ontdekking van enkele preken van Augustinus.

En verder: Hazor; een zilveren munt uit de Ptolemaische tijd; James Bond in de Bijbel; overzicht van het debat over de historische Jezus.

===

ROMEINEN IN DE LAGE LANDEN

Een IJzertijdheiligdom bij Heiloo is vernietigd.

De Maas had een religieuze functie voor de Kelten.

"Het oudste veeartsen-instrument van Nederlandse bodem" staat er kuis in het persbericht. Het gaat om een tang om castreertang.

In Millingen wordt een liburna, een Romeins schip, worden nagebouwd.

En verder: Kortrijk; Oudenburg;

===

OVERIG

Een poging een Fenicisch schip te herbouwen is aardig, maar men wil er ook mee om Afrika heenzeilen, zoals in de Oudheid ook eens gebeurde.

Uit Jemen: een sfinxachtige steen en een tempel.

Sterk artikel over hoe antieke ingenieurs te werk gingen.

En een nachtmerrie: de verfilming van Yourcenars roman Mémoires d' Hadrien, met als regisseur John Boorman, die ook de Arthurmystiek om zeep hielp met Excalibur. Dat wordt dus de verdrinkingsdood van Antinoüs op de klanken van het adagietto uit de Vijfde van Mahler, en meer van dat soort clichés. Misschien valt er meer te verwachten van Agora.

===

DE "KASTEEL VAN AMSTERDAM-PRIJS"

Elke maand zijn ze er weer: persberichten waarin sensationele archeologische vondsten worden gemeld, en en waarvan al gauw duidelijk is dat het erom gaat publiciteit te genereren om de financiering van de betreffende opgravingen veilig te stellen. Zoveel creativiteit verdient aandacht, en daarvoor is de "Kasteel van Amsterdam-prijs" ingesteld. Deze maand kan de prestigieuze onderscheiding natuurlijk niet gaan naar een ander bericht dan dat over de vondst van een Myceens graf op Leukas.

Op zich is dat leuk genoeg, maar het wordt gepresenteerd alsof de ontdekking zou moeten leiden tot debat over de locatie van het homerische Ithaka. Je zou zeggen dat die flauwekul nu toch eens doorgeprikt zou zijn, maar nee: men vliegt er met open ogen in. Een veel interessantere Myceense vondst werd gedaan bij Korphos-Kalamianos (meer...).

===

DWAASHEID

Een kleitablet dat melding maakt van een meteoor die Sodom en Gomorra zou hebben verwoest: dat hadden we in deze deprimerend frequente rubriek nog niet gehad. Wel een mooi tablet overigens.

En verder: Mozes aan de bewustzijnsverruimende middelen.

En dan zeggen ze dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben: een leuke 1-aprilgrap.

===

NIEUWE EXPOSITIES

In het Louvre is een prachtige expositie begonnen over het oude Babylon (recensie).

En een verdraaid goed artikel over hoe Londense musea ten onrechte zaken hypen. Het gaat over Groot-Brittannië, maar de conclusies zijn ook van toepassing op Frankrijk of Duitsland.

Lopende exposities: zie hier.

===

VRIENDEN VAN LIVIUS

Op zondag 6 april komen de Vrienden van Livius samen voor een lezing en excursie: we verzamelen om 13.30 uur in de zaal aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 te Amsterdam. De op 8 oktober 1682 in de Oosterkerk begraven architect Adriaen Dortsman is bij het “grote publiek” nagenoeg onbekend. Dick Weeda zal aantonen dat dit ten onrechte is gebeurd, en dat hij aangeduid kan worden als een vergeten genie.

Op zondag 4 mei 2008 zal Richard Kroes zijn inleiding en wandeling langs stenen, mineralen en fossielen in de stad houden.

===

DE ELGIN SOAP

Korte inhoud van het voorafgaande:
http://en.wikipedia.org/wiki/Elgin_Marbles

"Momentum", dat is het buzzword uit de Amerikaanse verkiezingen. De Grieken zien het momentum nu groeien voor de teruggave van de Elgin Marbles.

===

EN TOT SLOT

Dat is het voordeel van een eenmansredactie: je kunt schaamteloos reclame maken voor de boeken die je vrienden schrijven, zelfs als die niets met de Oudheid te maken hebben. Mijn oud-student Mieke Bleeker heeft een kinderboek geschreven, De geschiedenis van Lalulu - het verhaal is zo gruwelijk dat het eigenlijk ongeschikt is voor volwassenen, maar uw favoriete voorleeskind zal genieten van de avonturen van de eigenzinnige kat. Met de Oudheid heeft het niet zoveel te maken, al vliegt er een uil doorheen met de goed-Griekse naam Thales.

En tot slot iets wat uw redacteur in verlegenheid brengt: een blog die een cursist wijdt aan Livius Onderwijs. De volgende nieuwsbrief zal weer gegarandeerd reclamevrij zijn.

Jona


Tags: Livius Nieuwsbrief

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen