‹ Christenvervolging: AlgerijeMunt ›
De bloesem van de Olijfboom
Gepubliceerd op 12-05-2008

Zijn schoonheid is als de Olijfboom

Hosea 14:7


Sinds kort is onze kleine verzameling aan Bijbelse planten er weer één rijker met de Olijfboom (Olea europaea L). Voorlopig houden we hem in een pot, zodat hij 's winters weer naar binnen kan, want ze zijn niet volledig winterhard. Het leuke is, dat hij nu bloeit, je herkent duidelijk uit welk familie (Oleaceae, geslacht Olea) hij komt, want aan de bloemetjes kun je zien dat het een ver familielid is van onze Liguster.



Hoewel de Olijfboom zeer oud kan worden (tot 2000 jaar), is het geen inheemse plant en dat betekent dat we hier in Nederland speciale zorg moeten besteden. Zoals al gezegd, de boom is niet winterhard. Bij temperaturen beneden de -2° C. zullen de kleinere takken afsterven beneden de -15° C. vorst loopt de gehele boom gevaar om dood te gaan.

De boom groeit in principe op iedere bodem, maar wil de boom echt mooi worden, dan stelt ze ook nog eens eisen aan de bodem, deze moet voedzaam zijn, goede potgrond evt. vermengd met kleikorrels daar houdt ze van. Verder mag deze grond niet te nat zijn, maar ook weer niet te droog, want dan gaan haar wortels rotten.

Denk je dat met deze zorg ze ook vrucht gaat geven, dan is het toch geduld hebben. Pas na 4-7 jaar is er kans op vruchten, maar dan moet ze wel het gehele jaar warm staan.


Tags: Flora, Hosea, Olijfboom
Gerelateerde onderwerpen: Olijfboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij