‹ MuntTer verdediging van Gregorius Nekschot ›
Striptease
Gepubliceerd op 14-05-2008

Dat is één van de adviezen die Christus gaf aan Zijn volgelingen. Jazeker, iedereen weet dat Hij gezegd heeft “Als iemand u een klap op de ene wang geeft, keer hem dan ook uw andere wang toe.”, maar bijna niemand weet dat Hij meteen daarna zei “Als u voor het gerecht wordt gebracht en uw hemd moet afstaan, geef dan ook uw mantel.” (Mattheüs 5:39-40)

In het Oude Testament staat de mogelijkheid vermeld dat een schuldeiser je kleding als onderpand mocht nemen, maar die moest dan wel voor zonsondergang teruggegeven worden, want “waarin zou hij anders moeten slapen?” (Exodus 22:26-27). Dat men daar niet altijd de hand aan hield blijkt uit het verwijt van de profeet Amos aan de schuldeisers als ze “Tijdens hun godsdienstige feesten lopen in kleren, die zij stalen van hun schuldenaren.” (Amos 2:8)

Letwel het gaat hier tegen het onrecht dat deze onrechtvaardigen hun medemensen aandoen. Wat voor effect deze woorden van Christus op zijn toehoorders hadden, zal ik aan de hand van een klein actueel voorbeeld proberen duidelijk maken:

Veel vakbonden vinden dat hun leden zo slecht betaald worden en door de boze werkgevers en overheid zoveel klappen ontvangen dat ze hun werk niet meer normaal kunnen doen. Ze reageren niet door te vragen of ze nog meer klappen mogen ontvangen, maar via “vriendelijke acties” geven ze allerlei klappen aan mensen die er niets mee te maken hebben.
De frustraties lopen hoog op, er is geen begrip meer en de Nederlandse bevoling is over de rooie. kortom er heerst anarchie. Dat dit soort problemen ook op een andere manier opgelost kunnen worden blijkt uit bovengenoemd advies. Als de vakbonden vinden dat hun leden uitgekleed worden door deze boze werkgevers en overheid waarom dan niet je werk doen in je nakie?
Buschauffeur zonder kleren achter het stuur, kijkend of hij al mag doorrijden naar een even zo naakte politieagente om vervolgens in het ziekenhuis door een naakte verpleegster te worden behandeld? Let op mijn woorden, binnen een paar uur zijn de loonsverhogingen erdoor!! En niemand die er last van heeft.

En dat dit soort geweldloze acties zin hebben blijkt uit de geschiedenis. Mahatma Gandhi en Abdul Ghaffar Khan versloegen met hun geweldloze acties het Britse Rijk met zijn machtige leger. Martin Luther King bereikte dat zwarte Amerikanen dezelfde rechten kregen als hun witte landgenoten. Misschien moeten we eens wat minder over de rooie gaan en zoeken naar alternatieve mogelijkheden om onze frustraties naar anderen te lijf te gaan. Paulus adviseerde het volgende: “Als uw vijand honger heeft, geef hem te eten. En als hij dorst heeft, geef hem te drinken. Want dan weet hij met zijn houding geen raad en zal hij misschien een andere houding aannemen.” (Romeinen 12:20) Met het huidige mooie weer moet dat toch geen probleem zijn?


Tags: Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin