‹ RoetsjenGeef de keizer wat des keizers is ›
Gij zult niet doodslaan!
Gepubliceerd op 10-08-2008

Enige jaren geleden deed, naar aanleiding van bovengenoemde verbod uit de 10 geboden, de volgende anekdote de rondte:

The Israeli Ambassador to Sweden was talking to the head of the government at a party. The Swede asks him how the Israeli's can be se violent and aggressive when the Ten Commandments say "Thou Shall Not Kill".

The Israeli Ambassador replies, "Sir the Tem Commandments say 'Thou Shal Not Murder'.

The Swede responds "I am sure it is kill".

Ambassador: "No, it definately says murder."

Swede: "Maybe you have a poor translation."Waaruit maar weer blijkt hoe subtiel politici verschil weten te maken tussen "doden" en "moorden". Het gebruikte woord רצח staat in de meeste gevallen in de Bijbel in verband met het bewust vermoorden van iemand. Kijken we nauwkeuriger dan zien we dat het ook in een iets bredere context wordt gebruikt, in Numeri wordt het "moorden uit bloedwraak" (Num 35:27) genoemd. In Richteren wordt het gebruikt van mannen die een vrouw hebben verkracht (Richt 20:4) en ook als iemand door een ongeluk o.i.d. een ander dood wordt dit woord gebruikt (Deut. 4:42, Joz 20:3). De profeten betichten de priesters en leiders hiervan, omdat ze de armen onderdrukken en woekerbelastingen heffen (Jes 1:21; Jer 7:6,9; Hos 4:2, 6:9).

Volgens Prof. Lettinga is dit een nadrukkelijk of categorisch verbod, dus iedere vorm van doden/moorden wordt er mee bedoeld, mijn docent Hebreeuws stelde dat je met dit verbod zelfs kan onderbouwen dat je geen vlieg mag neermeppen. Christus noemt dit verbod dan ook als verwijt richting de Farizeeën en en Schriftgeleerden (Mat. 5:21).

Ook tegenwoordig zien we dat aan dit verbod een mooie draai wordt gegeven. Zo hebben de kranten de afgelopen maanden bol gestaan van de vele misstanden in China: christenen en andere opponenten van de regering werden opgesloten en soms gemarteld, in Tibet werd met harde hand een demonstratie van de monniken de kop ingedrukt. Echter nu de Olympische Spelen (werden die spelen niet indertijd voor de griekse afgoden gehouden?) vol bombarie zijn begonnen, gaan verschillende Nederlandse politici onder aanvoering van onze premier heerlijk genieten van het rode vuurwerk (een hint aan het vele vergoten bloed van dit rode communisme?) en van de spelen. Onder het genot van een heerlijke maaltijd gaat men liever een "dialoog" aan met deze "moordenaars", waar men nog even tipt (of was men tipsy?) dat deze misstanden niet kunnen en daarmee hun handen in onschuld wassend. Maar maken zij zich door deze houding niet medeschuldig aan deze "moordpartijen"?

Maar er is ook nog een andere kant, vele christenen zijn afgereisd om daar eens "even" het evangelie te brengen en waarschijnlijk doen ze dat met de beste bedoelingen. Maar is er niet van velen kanten (ook van de Chinese christenen!) gewaarschuwd dat dit alleen maar de positie verergert van de daar vervolgde christenen? Maken ook zij zich door deze onbezonnen houding niet medeschuldig aan deze "moordpartijen"?

Ik heb geen oplossing wat de beste houding is t.o.v. de Olympische Spelen, maar als je gaat nadenken over de consequenties van wat zo'n verbod inhoud, dan kom je erachter dat je zelfs geen vlieg kwaad mag doen.


Tags: Exodus, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Cadeauwinkel