‹ Nederlands eerste olijfboomgaardWat is dit voor een plant? ›
Wonderlijke avonturen met een wonderboom
Gepubliceerd op 05-11-2008

Ik heb al verschillende keren geschreven over de Wonderboom van Jona (Ricinus communis L.) en de Eri zijderups (Samia ricini) welke hierop in leven blijft. Zoals verschillende van jullie weten ben ik al een tijdje bezig met het schrijven van een flora en het was om die reden dat ik vanavond weer aan deze struik werd herinnerd.

Ik was een aantal oude foto's aan het bekijken van mijn bezoek in 2005 aan Israël, omdat volgens mijn geheugen daar een schitterende foto van deze Wonderboom tussen zou zitten. Helaas bleek dat mijn geheugen me in de steek liet wat dit detail betreft, nu had ik een tijdje geleden voor mijn dochter, die net als ik iets heeft met planten, een herbarium geschreven waarin ik het volgende stond:

Wonderbaarlijk hoe het allemaal kan gaan. Lopen we in de buurt van de Jordaan, zien we plotseling de Wonderboom die Jona van schaduw voorzag. Nu wisten we dat deze boom levensgevaarlijk was. Het soort van de zwaar giftigen tot de dood erop volgt. Dit is een plant die van zich af weet te bijten. Maar dat hij een compleet mijnenveld om zich heen had aangelegd, dat wisten we niet.En dat deed mijn geheugen opfrissen, we waren inderdaad ten noorden van het meer van Galilea in een park. Omdat we daar buiten het toeristenseizoen waren hadden we bij de entree een foldertje gekregen in het Ivriet, de Engelse versie was helaas op, die ik vluchtig had doorgelezen. Toen we dan ook die schitterende Ricinus communis L. zagen staan, liepen we zonder nadenken van het pad af en er direct op af, totdat ik me in een schok dat moeilijke woord uit dat gidsje begreep: mines, dat moest "mijnen" betekenen. We stonden in een mijnenveld!! Verstijfd keerden we voorzichtig terug naar het veilige pad EN vergaten een foto te nemen van die plant.

Zo zie je dat men voor het schrijven van een Bijbelse flora heel wat avonturen kan beleven. Hieronder zie je ons nog vol goede moed van het pad in dat mijnenveld stappen.


Tags: Flora, Wonderboom
Gerelateerde onderwerpen: Wonderboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel