‹ De tombe van Esther en Mordechaiik snap er geen jota van ›
Gerizîm en Ebal
Gepubliceerd op 10-12-2008

וְכָל־יִשְׂרָאֵ֡ל וּזְקֵנָ֡יו וְשֹׁטְרִ֣ים ׀ וְשֹׁפְטָ֡יו עֹמְדִ֣ים מִזֶּ֣ה ׀ וּמִזֶּ֣ה ׀ לָאָרֹ֡ון נֶגֶד֩ הַכֹּהֲנִ֨ים הַלְוִיִּ֜ם נֹשְׂאֵ֣י ׀ אֲרֹ֣ון בְּרִית־יְהוָ֗ה כַּגֵּר֙ כָּֽאֶזְרָ֔ח חֶצְיֹו֙ אֶל־מ֣וּל הַר־גְּרִזִ֔ים וְהַֽחֶצְיֹ֖ו אֶל־מ֣וּל הַר־עֵיבָ֑ל כַּאֲשֶׁ֨ר צִוָּ֜ה מֹשֶׁ֣ה עֶֽבֶד־יְהוָ֗ה לְבָרֵ֛ךְ אֶת־הָעָ֥ם יִשְׂרָאֵ֖ל בָּרִאשֹׁנָֽה׃ וְאַֽחֲרֵי־כֵ֗ן קָרָא֙ אֶת־כָּל־דִּבְרֵ֣י הַתֹּורָ֔ה הַבְּרָכָ֖ה וְהַקְּלָלָ֑ה כְּכָל־הַכָּת֖וּב בְּסֵ֥פֶר הַתֹּורָֽה׃


En gans Israël met zijn oudsten, en ambtlieden, en zijn rechters, stonden aan deze en aan gene zijde der ark, voor de Levietische priesteren, die de ark des verbonds des HEEREN droegen, zo vreemdelingen als inboorlingen, een helft daarvan tegenover den berg Gerizîm, en een helft daarvan tegenover den berg Ebal, gelijk als Mozes, de knecht des HEEREN, bevolen had; om het volk van Israël in het eerst te zegenen. En daarna las hij overluid al de woorden der wet, de zegening en den vloek, naar alles, wat in het wetboek geschreven staat.

Jozua 8: 33-34

Na het binnentrekken in Israël, wordt er een grote bijeenkomst gehouden tussen de bergen Gerizîm en Ebal, wat opvalt is bovengenoemde passage en welke in bijna alle Nederlandse vertalingen wordt weggelaten of zwaar is afgezwakt is het woord קרא wat vertaald kan worden met "roepen, schreeuwen". Op deze bijzondere plek wordt op luide toon de wet voorgelezen, zodat alle aanwezigen het konden horen.

Kijken we naar deze omgeving, het tegenwoordige Nablus (het Bijbelse Sichem), dan zien we dat deze plek daar zeer geschikt voor is, de twee bergen, Gerizîm en Ebal, vormen namelijk een natuurlijk amfitheater waar het geluid door de wanden wordt versterkt. In 1879 werd door J. W. McGarvey een akoustisch experiment gedaan, waaruit bleek dat het geluid van een menselijke stem tot aan de overkant hoorbaar was.Tip: BiblePlaces


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken