‹ Kerken in BarneveldRadiolaria ›
De verdwenen christenen
Gepubliceerd op 16-01-2009

De laatste dagen maak ik me grote zorgen over iets wat zich de laatste jaren afspeelt en waar je nooit over leest: de aantallen christenen in Gaza. In mijn herinnering waren er ongeveer 30.000 christenen in het jaar 2000, nu heb ik daar de hele dag op gegoogled, maar het enige wat ik kon vinden was dat er in 2007 een kleine 15.000 waren (1 % van 1,5 miljoen bewoners), later in 2008 bleken dat er nog maar tussen de 3000 en 3600 te zijn. Van de week kreeg ik berichten dat er nog maartussen de 2000 tot 2500 zijn.

Mijn zorg is waar zijn al die christenen gebleven? Van enkele zijn er soms spaarzame berichten dat ze vermoord zijn, zoals de 32-jarige Rami Khader Ayyad, van anderen dat ze onder dwang zich tot de islam moesten bekeren, terwijl er soms ook nog berichten doorsijpelden van vernieling van gebouwen. En ondanks de herhaalde berichten dat het er vreedzaam aan toe gaat tussen de moslims en christenen, komen er steeds meer geruchten dat Hamas christenen zou kruisigen, zo kreeg ik vandaag een bericht dat Israëlische soldaten dode mensen aan kruisen zagen hangen in Gaza, helaas (gelukkig?) heb ik hiervan geen goede bevestistiging van kunnen krijgen.

Wat van het laatste ook waar moge wezen, het aantal christenen in Gaza wordt in de kranten steeds lager. Waar ze gebleven zijn is niet goed duidelijk, een enkel bericht gaf aan dat ze Gaza ontvluchten, maar er zijn ook andere berichten dat ze niet wegkunnen. Nergens heb ik berichten kunnen vinden van christenen die uit de Gaza-strook zijn gevlucht na 2007, dat zou betekenen dat 12.000 christenen zijn verdwenen.


Tags: Achtergronden Christenvervolging, Christenvervolging
Gerelateerde onderwerpen: Christenvervolging

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen