‹ De zaden van de JohannesbroodboomElia's vlucht ›
Orion vs Sirius
Gepubliceerd op 20-03-2009

Regelmatig krijg ik wel eens berichtjes binnen, die hoe goed ook bedoeld, nergens op slaan. Zo kreeg ik gisteren het volgende binnen:
Als je door deze drie sterren een, die (optisch) op een rij staan, een lijn trekt, wijst die rond de jaarwisseling naar Sirius. Sirius staat symbool voor de ster tijdens de geboorte van Jezus, en de drie sterren in Orion staan symbool voor de drie Wijzen uit het Oosten, die naar Sirius wijzen. Dat is overigens eveneens de plek waar de zon dan weer opkomt, na het winterse dieptepunt. De zon (de belangrijkste levensbron die we hebben) is natuurlijk de Zoon, want het is niets meer dan mythologische symboliek, die verwijst naar de toen al aanwezige sterrenkundige kennis en overgebleven flarden van zonne-aanbidding. Prachtig he, hoe het feitelijk inelkaar zit. Het heelal = 'de vader', de zon = 'de zoon' en de natuur op aarde = 'de heilige geest'. De zon is 'de zoon van het heelal'. Zo jammer dat Christenen letterlijk denken dat Jezus de zoon van ene Here God zou zijn... Evolve!Als eerste de drie sterren van Orion lijken bijna op één lijn te staan met de ster Sirius, echter dat is, zoals op de foto blijkt, niet het geval. Bovendien staan ze niet alleen, zoals wordt gesuggereerd, tijdens de jaarwisseling op een rij maar het gehele jaar.


Op zich is zo'n vergissing snel gemaakt, vervelender is de voorgestelde symboliek en ik weet dat deze steeds vaker van de kansel wordt gepredikt. Deze symboliek is niets anders dan een moderne vorm van astrolatrie (de verering van sterren), iets waar in de Bijbel duidelijk tegen wordt geageerd (Deut. 4: 19; 5:8; 17:3). Gelovigen moeten zich verre houden van dit soort onzin, het christendom is geen overblijfsel van flarden "sterrenkundige kennis" en "zonaanbidding", nergens in de Bijbel of in de kerkgeschiedenis vinden we hier verwijzingen naar. Pas tegen het einde van de 19de eeuw komen populaire "theologen", met weinig kennis van de Hebreeuwse en Griekse grondtekst met allerlei fantastische verklaringen, die niet Bijbels gefundeerd zijn. Helaas zien we dat tegenwoordig deze ideeën steeds meer ingang vinden omdat men het niet meer nodig vind om de Bijbel zelf te bestuderen.


Tags: Astronomie
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij