‹ Terry Mortenson: Miljoenen jaren wat moeten we ermee?דָּוִיד - David ›
Genesis 5
Gepubliceerd op 26-03-2009

In Genesis 5 komen we het eerste geslachtsregister tegen. Naast de hoge leeftijden zien we ook verschillende namen van personen. Omdat ik aanstaande zaterdag een Bijbelstudie heb over dit hoofdstuk, dacht ik wat valt daar over te vertellen. Als je naar de betekenissen van de namen kijkt, dan zegt dat vaak veel over wat voor soort personen het waren, vandaar dat ik de betekenissen eens heb opgezocht in een woordenboek:

Adam “mens” (lett. “aarde”)
Seth "teruggave, vergoeding, restitutie"; Dasberg "de in de plaats gestelde"
Enos "man, mens"
Kenan “bezit”
Mahalal-el “(het) prijzen van God”
Jered "afkomst" lett. “afgaan, neerdalen”
Henoch "inleiding"
Methusalach “man van de pijl”
Lamech “sterke (jonge) man”
Noach “rusten”

Sommige betekenissen zijn duidelijk, zoals Adam als eerste mens werd in contact gebracht met "aarde", omdat hij uit "aarde" is gemaakt en de mens na zijn dood weer tot "stof" zal teruggaan. Ook de naam Seth is aardig, omdat daarin doorklinkt dat hij als een vervanger van Abel is gekomen. Andere namen komen wat vreemd over, Noach "rusten" terwijl volgens mij die man zich uit de naad heeft gewerkt om de ark toch op tijd klaar te krijgen.


Tags: Genesis, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin