‹ Birkat HaChamah, 2009Lente ›
Denningen - Luhith
Gepubliceerd op 09-04-2009

Zij hebben al uw denningen [uit] dennebomen van Senir gebouwd; zij hebben cederen van den Libanon gehaald, om masten voor u te maken.

Ezechiël 27:5 SV

Van de week werd ik door iemand attent gemaakt op het vreemde woord "denningen" in bovengenoemde tekst, of ik wist wat dat betekende. Kijken we in andere vertalingen dan zien we dat de NBV dit vertaald met "boorden", andere vertalingen, zoals de NBG51, WV95 en GNB96 geven "romp", waarmee de romp van een schip wordt bedoeld. Met לוּחַ wordt dan ook planken (van hout) bedoeld (1 Kon 7:36); en dus planken die in een schip worden gebruikt zoals in bovengenoemde passage. Denningen is een oud woord waarmee de planken van een dek of van de romp mee worden bedoeld.

Echter bij het verder uitzoeken bleek dat het woord לוּחַ ook nog een verdere betekenis heeft, nl. tafelen (van steen), waarop iets gekerfd of geschreven (of ingedrukt) is cf. לוּחֹת הַבְּרִית Deut. 9:9; לֻחֹת הָעֵדֻת Ex 31:18 de tafels van het verbond en de wet. Het woord komt van een primitieve stam die ook in andere talen voorkomt; Ar. جلا; Ethiop. ለውህ; Syr. ܠܘܚܐ; Vergl. Sum. ligin [excerpt tablet]: imli-gi4-in, "tablet with excerpts, school text" het Akk. liginnu. Vandaar uit kwam ik bij een plaatsnaam לוּחִית Luhith, die van dit woord is afgeleid en wat het beste vertaald kan worden met "gemaakt van (schrijf)tabletten". De vraag is wat wordt hier mee bedoeld.

Luhith is een stad in Moab, ten zuiden van de rivier de Arno (Jes. 15:5; Jer. 48:5). Betreffende de naam, kunnen we ons afvragen of hiermee wordt bedoeld dat er allemaal schrijvers woonden, of dat de verschillende huizen gemaakt zijn van schrijftabletten. Een fenomeen welke we ook heden ten dage nog wel zien in het Midden-Oosten. Een bekend verhaal is die van de arts Botta ,welke tijdens zijn onderzoekingen te Khorsabad de bewoners van ieder huis, ieder hutje de volgende stereotiepe vragen stelde: "Hebt u oudheden? Oude potten? Misschien een oude vaas? Waar hebt u die tegels vandaan gehaald, waar die stal van gebouwd is? Waar komen die scherven aardewerk vandaan met die vreemde spijkertekens?" Of de antwoorden van de Arabieren aan Botta: "Zocht hij tichelstenen met inscripties? Die waren daar bij hopen. Hij kon het weten want hij had zijn oven van zulke stenen gebouwd en dat hadden ze in zijn dorp allemaal van oudsher gedaan."

We weten het niet, misschien waren de huizen in Luhith gemaakt van planken of schrijftabletten, of misschien woonden er inderdaad schrijvers. In ieder geval het woord denningen heeft voor heel wat deining gezorgd en bracht mij tot het schrijven van dit artikel op een digitaal plankje.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin