‹ Vasten Kidron ›
Drinken in een zwembad
Gepubliceerd op 23-08-2009

Een van de bekende oorlogsverhalen in het boek Richteren is die van Gideon tegen de Midianieten in de vallei van Jizreël (Richt. 7). We zien hier dat de Midianieten zich hadden verzameld aan de voet van de berg Morè (Richt. 6:33), terwijl de Israëlieten zich onder aanvoering van de richter Gideon zich verzamelen aan de andere kant van de vallei bij de fontein van Harod. Op last van God blijkt dat het Israëlische leger met 32.000 soldaten te groot is. Iedereen die bang is, en wie is dat niet als er spoedig gevochten moet worden, mag weggaan (vs. 2). Meer dan twee-derde van het leger gaat dan weg. Maar nog zijn er volgens God teveel soldaten, want God wil zelf de eer. We lezen dan als de soldaten drinken er de volgende splitsing wordt gemaakt: een ieder die drinkt als een hond moet weggaan, de overige (slechts 300) lepelden het water met hun handen en dronken het zo op.

Op zich is dit fenomeen, de manier waarop ze drinken, al interessant, zover ik weet drinkt iedereen tegenwoordig door het water met zijn hand eruit te lepelen. Echter daar wil ik het deze keer niet over hebben. Wat mij interesseerde is de locatie waar ze dronken, nl. de fontein van Harod. Toen ik daar een paar jaar geleden was, viel het me op hoe ontzettend klein het was en enorm verbouwd om het de toeristen zo gemakkelijk mogelijk te maken (zie BiblePlaces.com voor foto's). Vergeleken met vroeger is de situatie dan ook enorm veranderd. G. Eric en Edith Matson hebben begin vorige eeuw verschillende foto's gemaakt in deze buurt en vermoedelijk zag het er toen net zo uit als ten tijde van Gideon.

Tegenwoordig is er een dorpje en zijn er (ten behoeve van de vele toeristen) verschillende parkeerplaatsen en op een honderdtal meters afstand is er zelfs een modern zwembad. Bekijken we het landschap verder, dan zien we iets verderop een afgraving.

Nu weten we dat volgens Opb 16:16 in dit dal nog eenmaal een grote veldslag zal plaatsvinden. In mijn verbeelding zag ik dan ook een selectie van soldaten op basis van drinkend uit de fontein of drinkend uit een zwembad. Waarbij een groot deel zich verbergt in de afgraving op de achtergrond.


Tags: Atlas, De oude doos, Harod, Plaatsen, Richteren
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij