‹ KidronBethsaida ›
Zwerfafval
Gepubliceerd op 31-08-2009

Af en toe kun je je ergeren aan de grote hoeveelheid zwerfafval die je ziet langs de kanten van de weg. Nu is gelukkig de Nederlandse burger zich hier steeds meer van bewust en laat zijn rommel steeds minder slingeren, hierdoor zie je dan ook steeds minder bekertjes, plastic en dergelijke langs de kant van de weg. Misschien komt dat mede door een nieuw bord welke je steeds meer in grote getale langs de wegen ziet.

Er is echter een fenomeen welke ik ook onder "zwerfafval" wil plaatsen, je ziet steeds meer een wildgroei van (verkeers)borden verschijnen. Het is dan ook niet voor niets dat Kamerlid Sander de Rouwe (CDA) pleit voor een beperking van de grote hoeveelheid oneigenlijke verkeersborden langs straten en wegen in Nederland.

Ik vroeg me dan ook af hoeveel verkeersborden staan er in Nederland en hoeveel zouden hiervan de titel "oneigenlijk" kunnen krijgen. Ik denk dan aan borden zoals overstekende katten (in Sliedrecht), de vele politiecontrole borden en de bekende toeristische borden dat je op de Veluwe rijdt.

Informatie bij een aantal instanties om informatie, zoals het Ministerie voor Verkeer en Waterstaat, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Vereniging 3VO, wist niemand er een zinnig antwoord op te geven. Dus ben ik maar eens gaan zoeken of er een alternatieve manier is om dit te bepalen. Het dossier gemeubileerde landschap weet te vertellen dat er gemiddeld 15 verkeersborden per kilometer weg staan. Uitgaande van 60.000 km weg (in werkelijkheid is het bijna 120.000 km!) geeft dat een aantal van bijna 1 miljoen borden. De afgelopen maand heb ik ook steekproeven gedaan en kwam op een zelfde aantal. Daarnaast heb ik eens geteld hoeveel van de borden niets met het verkeer te maken hebben of totaal overbodig waren, het bleek dat er gemiddeld per kilometer één zo'n bord stond. Dat betekend dat er ruim 60.000 borden in Nederland staan die "oneigenlijk" zijn.

Als we dan ook nog eens kijken naar de vele roestige "kunstwerken", dan blijkt dat door overheidsinstanties vele tienduizenden kilo's ijzer in ons landschap wordt gedumpt.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij