‹ Mensenoffers in de BijbelSieraden ›
Ballista's en andere wapens
Gepubliceerd op 27-09-2009

Vorige week suggereerde ik dat hoornaars werden gebruikt tijdens de oorlogsvoering, een lezer kon zich niet goed voorstellen wat ik daarmee bedoelde. Nu is het algemene beeld bij een oorlog uit de oudheid dat we denken dat de wapens die ze hadden vrij primitief waren, we denken dan aan zwaarden, pijl en boog, een lans of speer en soms nog aan een strijdwagen.

Nu zijn mensen altijd zeer inventief als het gaat om het verbeteren van wapens, ze zochten vroeger net als nu steeds naar een meer destructievere manier van oorlogsvoering. Zo gebruikte men brandende pijlen om een vesting in brand te steken. De Grieken gebruikten zo op een gegeven moment grote katapulten waarmee ze stenen op hun vijanden konden afschieten. De Romeinen namen de ideeën van dit wapentuig over en creëerden de ballista, een wapen dat nog het meest lijkt op een grote kruisboog, bedoeld om zware pijlen of grote stenen af te schieten. Het wapen werd rond 400 v.C. voor het eerst toegepast in Syracuse, Italië.

De armen van een ballista zijn van hout en worden naar achter getrokken door een opgerold touw. Dit opgerolde touw vormt de veer van de constructie en is gemaakt van dierlijke pezen. De spanning die in het hout ontstaat wanneer het touw strak wordt opgerold, vormt de basis van de constructie. Tijdens demonstraties heb ik gezien dat dit wapen een bowlingbal afschoot en op ruim 200 meter afstand een berkenboompje naar de mallemoeren hielp. Bij de belegering van Jeruzalem maakten de Romeinen ook gebruik van dit wapen en archeologen hebben ruim 2000 van die kogels teruggevonden.

Nu is zo'n afgeschoten steen al destructief, maar vanuit psychologisch oogpunt schoot de vijand soms ook andere dingen af, we moeten dan denken aan manden met giftige slangen, nesten van hoornaars of bijen, of zelfs de hoofden van gevangen genomen boodschappers.


Tags: Oorlog
Gerelateerde onderwerpen: Oorlog

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken