‹ Quizvraag van de weekKapernaum ›
Hoe bestaat het?
Gepubliceerd op 02-11-2009

Een boek geschreven door Don Batten, David Catchpoole, Carl Wieland en Jonathan Sarfati. Wie een paar van deze schrijvers kent, kan misschien gedacht hebben – net als ik- weer een populair boek met weinig diepgang. Deze mensen hebben –gelukkig- slechts deels gelijk. Populair is het boek zeker, diepgang heeft het boek echter ook.

“Hoe bestaat het?” is een boek dat zeer makkelijk wegleest, terwijl het toch best diepe onderwerpen raakt (denk hierbij aan de vrouw van Kaïn, het verschil in rassen, dateringmethoden, afstand van de sterren enzovoort).

Dit boek kan men in typeren met het woord “eerlijk”. De schrijvers geven meerdere malen eerlijk toe dat ze sommige dingen niet weten. Dit vind ik krachtig, want creationisten hebben natuurlijk ook niet overal antwoord op. De schrijvers geven soms eerlijk toe dat ze niet op alles antwoorden hebben, maar dat er nog veel ontdekt kan worden.

De schrijvers geven wel ook veel vraagtekens mee, vooral voor evolutionisten. Argumenten (bijvoorbeeld de miljoenen lichtjaren afstand van de sterren) die evolutionisten gebruiken om te zeggen dat een aarde van enkele duizenden jaren oud, wordt gelijkertijd gebruikt om het evolutionistische model aan de kaak te stellen. Heel eerlijk stellen ze vragen aan evolutionisten. Eerlijk gezegd merk je bar weinig van de starre houding die creationisten zouden hebben.

Door het boek heen zie je grote delen van Genesis verklaard worden. Lezers die nog nooit kennis hebben gemaakt met alle vraagstukken omtrent Genesis, komen heel snel op de hoogte. Zij krijgen gelijk een hele krachtige apologie mee.

Ondanks dat het boek zelf niet veel beargumenteerd, bij kwesties als de vloed, sterren, dinosauriërs, fossielen en rassen, geeft het boek een krachtig aantal bronnen mee. De krachtige bronnen (helaas wel bijna allemaal in het Engels) zie je telkens beneden aan de bladzijde staan. Gelukkig staat ongeveer de helft ervan op internet. Mocht je nog steeds met vragen zitten na dit boek, kun je gewoon boven in de balk een link intikken en je hebt nogmaals een lap tekst, die dingen uitlegt.

Naast al dit positieve commentaar moet ik natuurlijk ook de minder goede dingen noemen. De Plaatjes worden soms onzorgvuldig gebruikt. Soms heb je nutteloze plaatjes, soms mis je plaatjes en soms heb je een plaatje waarvan je denkt, dit klopt niet.

Ze hebben bijvoorbeeld een plaatje van Beowulf en de draak (mythe uit de middeleeuwen) waar Beowulf als een soort holbewoner met een speertje tegen een tyrannosaurus vecht. Terwijl Beowulf in het verhaal tegen een vuurspuwende draak vocht, met een zwaard. Als je plaatjes gebruikt om een mythe uit te beelden gebruik die dan ook goed, want dit nam bij mij de geloofwaardigheid van het hoofdstuk weg.

Ook moet ik op nog een hele grote fout wijzen. Een fout die vele mensen zullen schokken, een fout waardoor ik toch echt even het boek moest wegleggen.

De schrijvers spreken in hoofdstuk 16 over de ijstijd die in Europa van Scandinavië tot Duitsland plaats vond, maar op het kaartje zie je ook dat een gedeelte van ijs een stuk van Nederland bedekt! Een stuk Nederlandse grond Duitsland noemen, kan toch echt niet door de beugel.

Al met al een van de betere Nederlandse boeken over het onderwerp schepping, evolutie en de Bijbel. Door de diepgang en door het vele bronnenwerk.

Uitgever: De Banier

ISBN: 978 90 336 2969 3

Druk: 2e druk 2009

Prijs: € 9,95

Mischa van de Giessen


Tags: Recensie, Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel