‹ Lelies van het veld...Christenvervolging ›
Hostie
Gepubliceerd op 24-02-2010

ου δυνασθε ποτηριον κυριου πινειν και ποτηριον δαιμονιων ου δυνασθε τραπεζης κυριου μετεχειν και τραπεζης δαιμονιων

ou dynasthe potērion kyriou pinein kai potērion daimoniōn ou dynasthe trapezēs kyriou metechein kai trapezēs daimoniōn

Gij kunt den drinkbeker des Heeren niet drinken, en den drinkbeker der duivelen; gij kunt niet deelachtig zijn aan de tafel des Heeren, en aan de tafel der duivelen.
1 Corinthiërs 10: 21

De afgelopen dagen hebben verschillende kranten melding gemaakt dat Pastoor Buyense geweigerd heeft de hostie uit te reiken aan de lokale carnavalsprins. Ondertussen is ook nog eens aangifte gedaan wegens "discriminatie". Blijkbaar zien verschillende Nederlanders de hostie, of het Heilig Avondmaal als pure symboliek die niemand geweigerd mag worden. Blijkbaar gaan zij er vanuit dat alles mag, in dat kader is het eens goed dit en het volgende hoofdstuk van deze Corinthe brief te lezen en wat Paulus zegt over deze hostie. In vers 10:23 staat Alles mag, maar niet alles is zinvol. Alles mag, maar niet alles is opbouwend (volgens het Boek). Iets verder gaat hij dieper op de betekenis is en het al te profaan deel te nemen hieraan: Wie op een onwaardige manier van het brood eet en uit de beker van de Here drinkt, zondigt daarmee tegen het lichaam en het bloed van de Here. Daarom moet u uzelf eerst goed onderzoeken, voordat u van het brood eet en uit de beker drinkt. Want wie eet en drinkt zonder rekening te houden met de diepe betekenis van deze maaltijd, haalt Gods oordeel over zich. (11:27-29)

Om die reden is het zinloos om direct naar de rechter te stappen, uiteindelijk als deze zich over deze zaak buigt en de betreffende Bijbelstukken zal meenemen, dan kan hij maar tot 2 conclusies komen: 1) Hij neemt deze Bijbelpassages als basis en zal de levenswijze van deze mensen hiermee vergelijken, of 2) hij zal deze Bijbelpassages verwerpen en zijn oordeel ergens anders op gaan baseren. Nou interesseert me de uitspraak van de rechter niet zo zeer, waar ik me meer zorgen om maak is het feit dat op deze manier bewust het christendom geprovoceerd wordt en dat hiermee de herdenking van de dood van Christus tot bespotting wordt gemaakt.


Tags: Uncategorized

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin