‹ Het leven in de PalmboomJudasboom ›
Hathor tempel in Timna park
Gepubliceerd op 23-03-2010

Een van de mooiste archeologische parken is het Timna park enkele kilometers boven Eilat. Dit park is bekend om zijn kopermijnen en dit heeft natuurlijk geleid dat sommigen denken dat daar de mijnen van koning Salomo waren.

Professor Beno Rothenberg, één van de belangrijkste onderzoekers van de Timna Vallei, heeft daar een kleine Egyptische tempel, gewijd aan de Egyptische godin Hathor, opgegraven. Deze tempel werd gebouwd tijdens het bewind van Farao Seti I aan het einde van de 14e eeuw v.C. voor de Egyptische mijnwerkers van de nabijgelegen kopergroeven. Het heiligdom bevindt zich op een open binnenplaats met een cella (kleine kamer). Na een aardbeving werd de tempel herbouwd tijdens de regeerperiode van Farao Ramses II in de 13e eeuw v.C. met een grotere binnenplaats en meer uitgebreide muren en vloeren. De afmetingen van het oorspronkelijke heiligdom zijn 15 bij 15 meter, en de vloer was geplamuurd met witte zandsteen dat alleen werd gevonden op enkele kilometers afstand. De hiërogliefen, sculpturen en sieraden welke in de tempel werden gevonden, bestaan uit  enkele duizenden artefacten, welke een belangrijke informatiebron is voor archeologen. Nadat de Egyptenaren het gebied verlieten in het midden van de 12e eeuw v.C., werd de cultus voortgezet door de Midianieten in de tempel. We kunnen dit zien daar ze hebben geprobeerd ieder bewijs van de Egyptische cultus uit te wissen, O.a. werden de beelden van Hathor vernield en de Egyptische hiërogliefen in de nabijgelegen rotswanden werden weggehaald. In plaats daarvan plaatsten ze een rij massaboth en offertafels aan beide zijden van de ingang. Zeer waarschijnlijk overdekten ze het heiligdom met een tent (=tabernakel) en vulden deze met Midianitisch aardewerk en metalen sieraden.


Tags: Archeologie, Israël, Timna
Gerelateerde onderwerpen: Archeologie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken