‹ Hathor tempel in Timna parkPyromanen en de Rotemstruik ›
Judasboom
Gepubliceerd op 24-03-2010

Volgens de overlevering dankt de Judasboom (Cercis siliquastrum) zijn naam aan het feit dat Judas Iskariot zich zou hebben verhangen aan deze boom, nadat hij Christus had verraden en tot berouw was gekomen. Op dat moment zouden de bloemen veranderd zijn van wit naar het rood van zijn bloed, omdat de struik zich schaamde over deze gruwelijke daad.

De boom heeft een lage, onregelmatige kroon die koepelvormig is en kan 10 tot 12 meter hoog worden. De 10 cm grote geelachtige of donkergroene bladeren zijn bijna cirkelvormig met een hartvormige voet en een gave rand. De bladsteel is 5 cm lang. De boom bloeit in Nederland april/mei en heeft dan roze (tot witte) vlindervormige bloemen, die in groepjes van drie tot zes stuks bijeen staan. De bloemen groeien zowel aan de takken als aan de stam (cauliflorie) en bloeien vaak al voordat de bladeren aan de boom komen. Net als bij de Johannesbroodboom, zijn er peulen die tot 10 cm lang worden en een heldere, bleekpaarse kleur hebben. Na verloop van tijd worden ze bruin en blijven in de winter aan de boom hangen.

De boom komt oorspronkelijk voor in bergachtige streken van Zuid-Europa en West-Azië. De Judasboom wordt tegenwoordig veel aangeplant in parken en tuinen als sierboom.


Tags: Flora, Judasboom
Gerelateerde onderwerpen: Judasboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs