‹ Yad VashemYad Vashem ›
Wegwijzers in de woestijn
Gepubliceerd op 12-04-2010

Zet merkstenen neer, plaats wegwijzers, richt je aandacht op de weg die je volgt.

Keer terug, vrouwe Israël, keer terug naar je steden.

Jeremia 31:21

Nergens kun je zo makkelijk verdwalen als in de woestijn, alles lijkt op elkaar en het gevaar dat als je niet goed oplet en van de weg afraakt en verdwaalt is levensgroot aanwezig. Jeremia zal hiervan geweten hebben en haalt dit als voorbeeld aan in bovengenoemd vers met het advies om op zichtbare plekken wegwijzers te zetten, in de oudheid waren dit vaak opgerichte stenen of andere duidelijke kenmerken. Tegenwoordig zie je vaak dat sommige stenen beschilderd zijn om diezelfde reden.

Wegwijzer in de woestijn

In deze tekst zit ook nog eens een woordspel, het woord Tamrurim wat met wegwijzer is vertaald, is een woordspel met Thamar de palmboom waar in Jer. 10:5 over wordt gesproken. Als men zich richt op de verkeerde wegwijzers, dan kan het verkeerd met je aflopen. Daarom is het van belang dat je niet vertoefd in de gevaarlijke woestijn maar gaat naar de veilige steden.


Tags: Jeremia, Natuur, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Natuur, Woestijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij