‹ Quizvraag van de week (28)Livius Nieuwsbrief (56) ›
Kopermijnen
Gepubliceerd op 02-05-2010

Een land, waarin gij brood zonder schaarsheid eten zult, waarin u niets ontbreken zal; een land, welks stenen ijzer zijn, en uit welks bergen gij koper uithouwen zult.

Deuteronomium 8:9

Een van de plekken waar bovengenoemde voorspelling uitkwam is het hedendaagse Timna, ongeveer 30 kilometer noordelijk van Eilat, waar de antieke kopermijnen van de Egyptenaren zich bevinden.

Timna koperovenOngeveer 6000 jaar geleden begonnen de bewoners het metaal te winnen voor hun eigen doeleinden. In 1845 werden de mijnen in Timna voor het eerst ontdekt door G. Patrick. De vele heuveltjes met slakken (het industriële restafval van de koperwinning) waren het overtuigende bewijs. In 1940 dateerde Nelson Glueck de mijnen op de 10de eeuw v.C. en identificeerde ze met de mijnen van koning Salomo, dit werd later ontkracht. Systematisch onderzoek vanaf 1959 door de Arava Expedition onder aanvoering van Prof. Benno Rotenberg wees uit dat de eerste winning plaatsvond in Chalcolithische periode (4500-3500 v.C.) en uiteindelijk stopte bij de eerste invallen van de Islamieten in de 10de n.C.. Timna beleefde zijn economische hoogtepunt ten tijde van de Egyptische farao's Seti I tot Ramses V (14-12 eeuw v.C.), waarbij hun economische partners de lokale Midianieten en Kenieten waren.

Kopermijn Timna

De winning gebeurde door het kopererts te verhitten op kolen, welke of werd aangevoerd van elders of werd gemaakt van de veel voorkomende Rotemstruik. Zo was er per 5 kilo kopererts, 20 kilo lijmsteen (als flux) en 50 kilo brandstof nodig.

Vervoer van brandstof naar de lokatie en de koper naar Egypte werd voornamelijk gedaan met ezels.


Tags: Archeologie, Deuteronomium, Industrie, Timna
Gerelateerde onderwerpen: Archeologie

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech