‹ Livius Nieuwsbrief (56)Was Adam bij Eva? ›
Mirte
Gepubliceerd op 03-05-2010

In de Bijbel komt het regelmatig voor dat vrouwen de naam hebben gekregen van een plant. Ook in Nederland is dat het geval, en op afgelopen zondag hieraan herinnerd werd tijdens een doopdienst, daar één van de meisjes "Mirte" heette.

Hadassa is de Hebreeuwse naam van de struik Mirte en heeft de betekenis van “ontspringen, zich haasten” omdat de struik zo snel groeit. Ik hoop dat de ouders genoeg kunnen genieten want uit ervaring weet ik dat kleine kinderen snel groot zijn.

Een bekende naamgenoot van dit meisje was koningin Esther die ook, voordat ze haar Perzische naam kreeg, Hadassa heette. De moed van deze koningin om voor gevaar van eigen leven op te komen voor haar volk, mag  tot voorbeeld zijn voor deze kleine wereldburger.

Ook speelt de Mirte een belangrijke rol in een visioen (Zacharia 1: 7-17).  Op de vraag wat het te betekenen had dat een aantal ruiters onder Mirtestruiken stonden, gaven zij als antwoord ‘Wij hebben de hele aarde doorkruist. Overal is het vredig en stil.’ Ook dat is een wens die we in deze woelige periode haar mogen toewensen, een periode van rust en vrede.

Tot slot, omdat schoonheid bij vrouwen ook meespeelt, dat ze net zo mooi mag worden als de bloemen van de Mirte en net zo aangenaam als de geur van de struik (Mirte is afkomstig van het Griekse myron "balsem” of “welriekend sap”).

Mirte (Myrtus communis)


Tags: Flora, Mirte
Gerelateerde onderwerpen: Mirte

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin