‹ Was Adam bij Eva?Wijngaarden in de woestijn ›
Weer die Joden, Dodenherdenking
Gepubliceerd op 05-05-2010

Gisteren heeft iedereen kunnen zien dat de nationale dodenherdenking op de Dam (Amsterdam) ruw werd verstoord door, zoals de eerste berichten in kranten en televisie zeiden, een orthodoxe Jood. Pas een paar uur later zie we langzaam de berichtgeving veranderen in "een orthodox geklede Jood lijkend", nog een paar uur later is het alleen nog maar een verwarde schreeuwende man. Ondanks de pogingen om het verhaal nu af te zwakken, heeft Balkenende stellig voor één  keer eens gelijk door te stellen dat het "een bewuste actie was". De vraag die me intrigeerde is of het nou echt een orthodoxe Jood was.

Het klinkt bijna ongelooflijk dat bij de herdenking van de vele slachtoffers uit WOII, waaronder miljoenen Joden, juist een Jood dit zou willen verstoren. Joden hebben, meer dan welk ander volk, de neiging om zoveel mogelijk hun doden te herdenken.

Daarnaast is het toch wel heel vreemd dat deze orthodoxe Jood diverse malen was veroordeeld voor onder meer geweldsmisdrijven en drugshandel. Orthodoxe Joden kun je wat dat betreft vergelijken met SGP'rs je hoeft het niet eens te zijn met hun standpunten, maar de kans is minimaal dat ze zich bezig houden met drugshandel en geweld, ze houden zich meer bezig met hun geloof.

Stellig leek deze man op een orthodoxe Jood en stellig was het een bewuste actie.  Zelf heb ik het idee dat dit een antisemitische actie was om de Joden weer eens in een negatief daglicht te stellen. Over een paar dagen weet niemand meer precies hoe de situatie in elkaar zat, alleen dat het weer eens een Jood was.

Wat me dan ook het meest verontrust is dat dit soort acties erg lijken op de periode van vlak voor en tijdens WOII. De vraag is dan ook wat we hier tegen gaan doen, want zoals Prof. Elihu D. Richter stelde "Wie toekijkt, is medeplichtig".


Tags: Antisemitisme, Politiek
Gerelateerde onderwerpen: Antisemitisme, Politiek

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken