‹ Weer die Joden, DodenherdenkingKappertje ›
Wijngaarden in de woestijn
Gepubliceerd op 05-05-2010

Een vorige keer sprak ik over wijnpersen in Avdat, de meesten zullen er aan voorbij zijn gegaan maar eigenlijk is het toch vreemd dat midden in de Negev woestijn wijngaarden waren. Uiteindelijk het is een zeer droge omgeving en doordat sommigen van deze wijngaarden enkele honderden meters boven zeespiegel liggen, is het verschil in dag- en nachttemperaturen duidelijk meetbaar.

Dankzij een uitgekiend waterbeheer wist men vroeger het water tijdens de regentijd op te slaan en via uitgekiende irrigatiesystemen de wijnranken te laten groeien. Ook tegenwoordig gebeurd het bijna nog op de oude manier, zij het dat ook hier de computer zijn intrede heeft gedaan.

Wie wijn uit Israël koopt ziet meestal een certificaat van het Rabbinaat vermeld, dat betekend dat de wijn kosher is. Dat betekent dat het hele proces onder toezicht staat van een rabbijn die er voor zorgt dat aan alle voorwaarden is voldaan. De belangrijkste zijn, dat wijnstokken pas in het 4de jaar na aanplant druiven mogen geven voor het maken van wijn, dat in het 7de (Sabbat-)jaar niet geoogst mag worden en dat er tussen de wijnstokken geen vruchten of groenten mogen worden verbouwd. Ook mogen in de wijnvaten waarin de gisting plaatsvindt geen vreemde stoffen aanwezig zijn. De enige uitzondering is,  zoals in de andere wijnlanden, dat er wel zwavel wordt gebruikt om oxidatie van de druiven tegen te gaan en om de vaten te reinigen.

Voor hen die naar Israël gaan en eens  zo'n wijngaard willen bezoeken, is de Chavat Nachal Boker een geschikte keuze met een prima restaurant en waar je bovendien ook kunt overnachten. Van te voren contact opnemen is aanbevolen.


Tags: Avdat, Boerenleven, Flora, Voedsel, Wijnstok, Woestijn
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel, Wijnstok, Woestijn

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

De Bijbelonderzoeker