‹ Kerken: PuttershoekHolmans anti-humanisme ›
Zout land
Gepubliceerd op 17-05-2010

Want hij zal zijn als de heide in de wildernis, die het niet gevoelt, wanneer het goede komt; maar blijft [in] dorre plaatsen in de woestijn, [in] zout en onbewoond land.

Jeremia 17:6

Één van de plekken in Israël die je kan bestempelen als zout en onbewoond land is het gebied in de buurt van de Dode Zee. Weinig planten kunnen er groeien door het hoge zoutgehalte. Een plant die het daar uithoudt is de Sodomsappel waar we het een paar dagen geleden over hadden. Niet alleen de zee is zout, ook  het nabijgelegen gebergte is erg zouthoudend.

Judea Woestijn

Sommige delen zijn volledig van zout, zoals in bovenstaande foto, door wegstromend water ontstaan er grotten die zeer koud aanvoelen (zout heeft een hydrologische werking).  Tijdens onze tocht van het voorjaar zijn we ook in één van deze grotten geweest om het aan den lijve te voelen en inderdaad was de temperatuur een stuk lager.

Zoutgrot Judea woestijn

Terugkomend op de Bijbeltekst, Jeremia was zeer goed op de hoogte van de omstandigheden van dit gebied, want ongeacht het seizoen van het jaar, het gebied blijft troosteloos, in de winter en voorjaar als het heeft geregend willen de spaarzame planten bloeien, maar voor de rest blijft het troosteloos. Toen we er doorreden zagen we vele kilometers geen enkele plant of struik.


Tags: Atlas, Dode Zee, Jeremia, Plaatsen
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Dode Zee, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij