‹ Holmans anti-humanismeNimrod vesting ›
Dedan
Gepubliceerd op 18-05-2010

In het woud van Arabië zult gijlieden vernachten, o gij reizende gezelschappen van Dedanieten!

Jesaja 21:13

Ik werd op deze tekst gewezen via een discussie op een forum waarin iemand beweerde dat er geen wouden zouden zijn in Arabië. Nu zijn er inderdaad weinig bossen aanwezig zoals wij die kennen, toch zijn er in het westen en zuiden grote stukken bosachtig gebied. Daarnaast zijn er grote steppen met manshoge struiken, welke volgens het Bijbelse jargon ook vaak tot de "wouden" worden gerekend.

Dedan

Dedan, het tegenwoordige al-'Ula, was een stad en een volk uit het noordwesten van Arabië, welke beroemd was vanwege zijn karavaanhandel (Jes 21:13; Ezech 27:20) en in de buurt van de Rode Zee ligt. Hoewel reeds genoemd in de volkerentabel (Gen 10) wordt de stad het meest genoemd in de profeten van de 7de eeuw (Jes 21:13; Jer 25:23; 49:8; Ezech 25:13; 27:20) toen de stad een Sabese kolonie was.

Het gebied kenmerkt zich door de steppen, welke begroeid zijn met acacia's en andere hoge struiken. En het is hier waar ze moeten schuilen, echter daar in dit gebied weinig water is te vinden, wordt in het volgende vers (14) opgeroepen aan de Themieten om de gevluchte Dedanieten water te geven.

Interessant is dat de stad wordt genoemd door Nabonidus in één van zijn inscripties (ANET, p. 562) en de stad langere tijd door hem bezet is geweest (6de eeuw v.C.). Dit is een eeuw later dan de genoemde Bijbeltekst in Jesaja en het is dan ook zeer goed mogelijk dat deze profetie op deze periode slaat. Ook  zijn er een aantal Arabische inscripties gevonden in de buurt van Taima' (het Bijbelse Thema) die de stad vermelden en kunnen gaan over de eerder genoemde bezetting en oorlogen, wat de profetie alleen maar verder lijkt te ondersteunen.


Tags: Atlas, Bijbelstudie, Bossen, Dedan, Jesaja, Plaatsen
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Bijbelstudie, Dedan, Jesaja, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken