‹ Quizvraag van de week (31)Zeloten ›
Wat is Pinksteren
Gepubliceerd op 23-05-2010

Van de week was ik bij een telecombedrijf waar mij als "christelijk persoon" de vraag werd gesteld wat Pinksteren nu is. Nu is het soms moeilijk allerlei Bijbelse begrippen uit te leggen aan mensen die nog nooit naar een kerk zijn geweest of een Bijbel hebben ingekeken. Ik gaf de volgende (kreupele) vergelijking:

Tegenwoordig wordt breedband in Nederland steeds meer gemeengoed en "glas" is helemaal in. Maar hoe verkoop je dat aan de mensen dat ze ook breedband aanschaffen. Meestal verstuurt zo een telecombedrijf  aan iedereen in de stad of dorp een uitnodiging dat ze in de gelegenheid zijn om breedband te krijgen, maar dan moeten de mensen wel besluiten dat er een aansluiting komt, voor de twijfelaars wordt wel glas aangelegd tot de voordeur en sommigen die het afwijzen mogen later soms zelfs helemaal niet meer meedoen. Vervolgens zijn er verkopers (zeg maar de evangelisten) die via promotiecampagnes het aan de man willen brengen.

Vervolgens komen de werklui die met graafmachines de straten openbreken om zo ieder huis met het "glas" aan te sluiten. Glas is belangrijk voor een breedband verbinding omdat met lichtstralen de berichten van digitale televisie, telefonie en internet verzonden worden. Vergelijk deze werklui met de dominees, pastors en andere kerkelijke medewerkers die actief zijn om alles voor elkaar te krijgen.

Uiteindelijk na maanden is het zover, iedereen die wilde heeft glas in huis, de straten zijn weer netjes dichtgemaakt en de laatste fase kan gaan beginnen, nl. het daadwerkelijk communiceren met de grote wijde wereld.  Meestal wordt dan een feest gegeven, alle medewerkers worden geprezen voor hun gedane arbeid, terwijl het echte werk pas dan moet beginnen.

Zo is het ook met Pinksteren, na veel voorbereidingen staat alles klaar om actief te worden. Christus heeft met Zijn prediking verteld wat de Boodschap is, Zijn discipelen zijn opgeleid en staan in de startblokken. Het wachten is op de Heilige Geest (cf. het glas) die ervoor gaat zorgen dat iedereen die wilt met God kan gaan communiceren. Het stopt hier niet, maar is het beginpunt.

Op Pinksteren, toen de Heilige Geest werd uitgestort kwamen velen mensen tot geloof en zoals we zagen binnen enkele tientallen jaren had bijna iedereen op de wereld van de Boodschap gehoord.

Mensen die het licht (dat door het glas gaat) niet wilden hebben worden buitengesloten, maar iedereen is in de gelegenheid gesteld om aangesloten te worden.

Natuurlijk gaat bovenstaande vergelijking op een aantal punten mank, mede omdat ik het zo in het kort heb opgeschreven. Maar in de kern is dat Pinksteren.


Tags: Feesten, Pinksteren

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij