‹ JaloersheidChristenvervolging ›
De vijand helpen
Gepubliceerd op 26-05-2010

Als je vijand honger heeft, geef hem dan te eten,

als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken.

Spreuken 25:21 (NBV)

Vandaag las ik in de krant dat het Internationale Rode Kruis doorgaat met het geven van EHBO-training aan Talibanstrijders in Afghanistan. Zoals valt te verwachten kreeg de organisatie veel boze e-mails hierover. Woordvoerder Christian Cardon verdedigde dit door te stellen "Het is de kern van het mandaat van het Rode Kruis om er voor te zorgen dat mensen worden geholpen, of ze nu van de ene of de andere partij zijn."

De vraag borrelt meteen naar boven wat voor houding moeten wij nou nemen tegen deze extremistische moslims, moeten we ze zelfs helpen hoe ze hun gewonden kunnen genezen. Niet alleen bovengenoemde tekst in Spreuken geeft aan wat je moet doen, maar ook de Jood Paulus schrijft in zijn Romeinenbrief  (12:20) "Indien dan uw vijand hongert, zo spijzigt hem; indien hem dorst, zo geeft hem te drinken" en ook Jezus zegt dat we onze vijanden moeten liefhebben (Mat. 5:44)

Een praktijkvoorbeeld komen we tegen bij Elisa (2 Kon. 6:22) als hij opdracht geeft om de vijandelijke Arameeërs een maaltijd voor te zetten, zodat ze konden eten en drinken, in plaats van ze door het zwaard af te laten maken.

Het Rode Kruis heeft deze boodschap heel goed begrepen, door hun neutraliteit helpen ze iedereen, zowel de vriend als de vijand.


Tags: Oorlog, Politiek, Spreuken, Uncategorized, Voedsel, Wijsheidliteratuur
Gerelateerde onderwerpen: Oorlog, Politiek, Voedsel, Wijsheidliteratuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs