‹ Kerken: St. Pankratius AnholtLivius Nieuwsbrief (57) ›
Wolken en wind en geen regen
Gepubliceerd op 03-06-2010

Wolken en wind en toch geen regen:

dat is een man die ophef maakt van een geschenk dat hij niet krijgt.

Spreuken 25:14 (WV)

Spreuken staat vol met naast elkaar geplaatste metaforen zoals deze.

נְשִׂיא is het niet gebruikelijke woord voor een 'wolk' (het komt slechts op drietal andere plekken voor: Ps. 135:7; Jer. 10:13; 51:16) maar is vergelijkbaar in de vorm van een werkwoord dat betekent נשׂא (in de Hifil) "te bedriegen, bedriegen; terwijl רוּחַ kan worden opgevat, niet alleen als 'wind' maar als een verwijzing van de "opgeblazen" karakter van de valse opschepper.

De betekenis is heel duidelijk: degene die zich beroemd op een nooit gekregen gift (letterlijk, een geschenk van misleiding), is als de voortekenen van wolken en wind, gevolgd door geen regen. In beide gevallen is men teleurgesteld. Vrijgevigheid wordt een aantal keren in Spreuken opgehemeld (bijvoorbeeld 11:25; 22:9), en wordt alom bewonderd en geprezen. Het spreekwoord lijkt om ons te waarschuwen van onbezonnenheid/van opscheppen over onze royale bedoelingen (hoewel ze soms oprecht kunnen zijn), zonder rekening houdend met de daaruit voortvloeiende consequenties.


Tags: Bijbelstudie, Spreuken, Wijsheidliteratuur, Woordstudie
Gerelateerde onderwerpen: Bijbelstudie, Wijsheidliteratuur

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

BoekenBoeken