‹ Quizvraag van de week (33)Olijfpers ›
Vogelnesten
Gepubliceerd op 06-06-2010

Als u een vogelnest op de grond ziet liggen of u ziet er één in een boom en er zitten jonge vogels of eieren in, waar de moeder in het nest op zit, haal dan niet de moeder en haar jongen weg.

Deuteronomium 22:6 (Het Boek)

In de Bijbel wordt verschillende keren over vogelnesten gesproken en voor zover ik heb kunnen nagaan is bovengenoemd vers de eerste keer in de Bijbel dat een vogelnest wordt genoemd. Het is dan ook veelbetekenend dat dit in het kader van wat we tegenwoordig zouden zeggen "zorg voor het milieu" is.

Vroeger was het een buitenkans als je een nest met eieren tegenkwam en het kwam veelvuldig voor dat de nesten dan geplunderd werden. Wat opvalt is dat wordt gesteld dat je de broedende vogel niet mag verwijderen (om op te eten), want de achterliggende idee is dat het broedsel dan ook niet uitkomt. Anderzijds staat er ook dat je dan niet de eieren mag weghalen, immers de volwassen vogel zou dan worden verjaagd en niet meer opnieuw eieren gaan leggen. Is de volwassen vogel weg dan mag men wel de eieren pakken, want als de vogel terugkeert en de eieren mist, dan zal ze deze opnieuw gaan leggen.

Bij mij in de tuin zijn ieder jaar weer allerlei nesten van verschillende soorten vogels, dit jaar van een paar koolmeesjes en van een merel. Het grappige van dit laatste nest is dat ze deze boven op een houten vogelnestje hadden gebouwd.

Merelnest

Merelnest


Tags: Deuteronomium, Fauna, Tuin, Vogels
Gerelateerde onderwerpen: Vogels

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech