‹ VogelnestenKlassieke werken ›
Olijfpers
Gepubliceerd op 07-06-2010

Na de wijnpers, was de olijfpers stellig een van de grootste machines die door de agrariërs in de oudheid werd gebruikt. Het is dan ook opmerkelijk dat de olijfpers niet rechtstreeks in de Bijbel wordt genoemd.

Wel zijn er een aantal verwijzingen naar dit stuk gereedschap zoals in het Nieuwe Testament de plaats Gethsemane die (van het Hebr. Gat Shemanim) olijfpers betekent. Daarnaast suggereren verschillende Bijbeluitleggers dat de Gittith in Psalm 8, 81, 84 geen muzikaal instrument was maar vertaald moet worden met "op de maat van de olijfpers". Daar deze Psalmen werden gezongen tijdens het loofhuttenfeest (welke ook een oogstfeest was), is het logisch dat deze liederen dan werden gezongen bij de persing van de olijven, wat dan de titel van deze liederen verklaard.

Toen ik vorige week in een educatieve Bijbeltuin in Veenendaal was, zag ik dat ze daar een kleine olijfpers hadden, waarmee de bezoekers zelf olijven konden persen. De werking van een olijfpers is dan ook vrij simpel, op een hard oppervlak legt men de olijven en met een soort molensteen worden deze dan plat gewalst. In een hoek zit een gat waardoor de olie naar buitenstroomt en wordt opgevangen in een vat. De afgebeelde pers in de Bijbeltuin is slechts een hele kleine en er zal niet al te veel olie uitgeperst worden omdat de molensteen te licht is, in Ne'ot kedumim hebben ze er één op ware grootte nagemaakt.


Tags: Algemeen, Boerenleven, Flora, Ne'ot Kedumim, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs