‹ ChristenvervolgingQuizvraag van de week (34) ›
Muizen
Gepubliceerd op 12-06-2010

Wanneer zo’n kadaver in een aarden kruik wordt aangetroffen, is de inhoud onrein; de kruik moet worden stukgeslagen.

Leviticus 11:33 (NBV)

In het Oude Testament zijn verschillende voedselwetten waarin besproken wordt wat je wel of niet mag eten. Vooral het verbod op het eten van "aas" (in het Hebreeuws te vertalen als "datgene wat is doodgevallen") is een belangrijke. In de natuur gaat bijna geen een dier dood aan ouderdom, ze gaan of dood omdat ze al zwak of ziek zijn of doordat een roofdier ze heeft gevangen (omdat ze al zwak of ziek waren).

De bovengenoemde regel dat de Israëlieten de hele voorraad graan of ander voedsel moesten weggooien als er een dood dier in gevallen was, is dan ook niet overdreven. Een muis of een rat valt niet zomaar in een kruik met voedsel. Het beest is waarschijnlijk gestorven aan een besmettelijke ziekte, die ook voor mensen gevaarlijk is. In een simpele cultuur is een verbod hierop vele malen beter dan een wetenschappelijke uitleg die deze mensen niet zouden begrijpen.

Ik kwam hierop omdat gisteren bij de schoonmaak van onze kerk, we een bijna leeg flesje koffiemelk tegenkwamen die achter de koelkast was gerold. En bleek dat er een levende muis inzat die zich tegoed had gedaan aan de laatste restanten en zo dik was geworden dat het niet meer uit de fles kon ontsnappen. Het moge duidelijk zijn dat deze koffiemelk niet meer geschikt was voor consumptie.


Tags: Fauna, Leviticus, Voedsel
Gerelateerde onderwerpen: Voedsel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel