‹ Mijn JohannesbroodboomRomeinenfestival Nijmegen ›
De vuvuzela's van Gideon
Gepubliceerd op 18-06-2010

Blazen wij, ik en mijn groep, op de ramshoorn, dan moeten jullie ook op je ramshoorn blazen, rond heel het kamp, en schreeuwen: “Voor de HEER en Gideon!”’

Richteren 7:18 (NBV)

VuvuzelaSinds een paar dagen hoor je het  overal op de straten, een irritant geluid alsof een gigantische zwerm woedende bijen op je afkomt. We spreken over de Vuvuzela een trompetachtig muziekinstrument.

Nu is zo'n ding niet van de laatste jaren, Gideon gebruikte dit muzikale wapen al, alleen was het toen bekend onder de naam Sjofar of Ramshoorn. In zijn strijd tegen de Midjanieten had hij een groep van 300 man geselecteerd waarmee hij midden in de nacht het kamp van de nietsvermoedende vijand omsingelde en gaf opdracht om keihard op de Sjofar te gaan blazen en de kruiken die ze bij zich hadden kapot te slaan (vs 19).

De vuvuzela produceert een geluid van circa 130 decibel en we kunnen er van uitgaan dat een grote Sjofar minstens zoveel geluid maakte. Je kunt dan ook de schrikreactie van de Midjanieten en hun kompanen begrijpen toen ze ruw uit hun slaap werden gewekt door het monotone geluid dat overal vandaan kwam, het breken van de kruiken en overal fakkels zagen (vs 20) en bovendien overal de oorlogskreet ‘Te wapen voor de HEER en Gideon!’ hoorden.

In paniek grepen ze hun zwaarden, zwaaiden wild om hun heen en uiteindelijk sloegen ze op de vlucht in de richting van Serera, naar Bet-Hassitta, tot aan de rivieroever bij Abel-Mechola, boven Tabbat (vs 22), waar ze uiteindelijk in de pan werden gehakt.


Tags: Algemeen, Muziekinstrumenten, Oorlog, Richteren, Sport
Gerelateerde onderwerpen: Muziekinstrumenten, Oorlog, Sport

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech