‹ Het einde van Herodes Agrippa IEen rotte zwijnen ›
Jona Lendering onderscheiden
Gepubliceerd op 28-06-2010

Met gepaste trots maakt uitgeverij Athenaeum bekend dat de landelijke onderzoeksschool van de classici OIKOS de publieksprijs 2010 heeft toegekend aan auteur en historicus Jona Lendering. Dit is de eerste maal dat de Oikos publieksprijs wordt toegekend aan iemand die niet is opgeleid als classicus maar als historicus

De OIKOS publieksprijs is de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de Oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht. De jury bestond uit dr. Vincent Hunink en dr. Irene de Jong.

Van Jona Lendering verschijnt dit najaar in samenwerking met archeoloog Arjen Bosman De rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen.

Lees hier het dankwoord van Jona Lendering.

Over Jona Lendering

Jona Lendering is historicus. Na zijn militaire diensttijd studeerde hij geschiedenis aan de Leidse rijksuniversiteit en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, waar hij ook theorie van de geschiedenis doceerde en onderwijs verzorgde over oude en vaderlandse geschiedenis. Hij was werkzaam op verschillende opgravingen in Griekenland en Nederland, zwierf door het Midden-Oosten en werkt sinds 2004 voor het mede door hem opgerichte Livius Onderwijs, een instelling die in verschillende steden geschiedeniscursussen verzorgt. Hij publiceerde tot op heden elf boeken, is webmaster van Livius.org en redacteur van de Livius Nieuwsbrief.

Zijn werk kenmerkt zich door het feit dat hij niet naar het verleden kijkt als een classicus, maar als een historicus. In zowel Alexander de Grote. De ondergang van het Perzische Rijk (2004) als Vergeten erfenis. Oosterse wortels van de westerse beschaving (2009) plaatste hij de Grieks-Romeinse beschaving in een bredere context. In De rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen (september 2010) zal Lendering, samen met archeoloog Arjen Bosman (UGent), de vooringenomenheden van Griekse en Romeinse auteurs beschrijven. In zijn daaropvolgende, vooralsnog titelloze boek komen de Griekse en Romeinse invloeden op de vorming van het christendom en het rabbijnse jodendom aan bod.

De website Livius.org, over het klassieke Griekenland en Rome en het oude Nabije Oosten worden behandeld, was voor het grote publiek lange tijd de voornaamste internetbron over de oude geschiedenis. Nu de universiteiten het internet ontdekken als mogelijkheid tot populariseren, richt Lendering zich meer op het bestrijden van misverstanden, drogredeneringen, nationalistische manipulaties en verouderde inzichten. Dat resulteerde al in het boekje Spijkers op laag water. Vijftig misverstanden over de Oudheid (2009), waarin hij erop attendeerde dat pseudohistorici een minder ernstige bedreiging voor de wetenschap vormen dan het hyperspecialisme van de universiteiten.

De pers over Jona Lendering

‘Jona Lendering is de luis in de pels van de klassieke oudhistorici. Vijf jaar geleden zette hij het beeld van Alexander de Grote op zijn kop door diens veroveringstochten te bekijken vanuit het perspectief van de oosterse volkeren die door hem werden uitgeroeid. Vorig jaar pleitte hij in Vergeten erfenis overtuigend voor het veranderen van het gymnasiale curriculum, omdat de invloed van Grieken en Romeinen op onze cultuur veel kleiner is dan classici altijd hebben rondgebazuind. En sinds een paar jaar keert hij zich in een rubriek op de oude-geschiedeniswebsite Livius.org als een Atheense horzel tegen de politieke agenda’s en het luie amateurisme van oudhistorici, die ervoor zorgen dat misvattingen in boeken en op het internet rondgepompt worden.’ NRC Handelsblad

‘Lendering corrigeert graag op zelfverzekerde maar daarom niet minder terechte wijze de geldende beeldvorming over oude historische feiten. [...] [Zijn] onderliggende boodschap is belangwekkend en verontrustend: waanideeën worden gecreëerd en in stand gehouden door toeristische diensten en politici, maar ook door doctores en handige archeologen. Met opgepompt nieuws dat gehaaste journalisten overnemen, rijven die laatsten weleens met succes fondsen binnen. Lendering ziet ook een jammerlijke ontwikkeling op het internet, waar achterhaalde inzichten opnieuw opgang maken, met al dan niet politieke of oneigenlijke bedoelingen.’ De Morgen

Van Jona Lendering is eerder verschenen:

De rand van het Rijk. De Romeinen en de Lage Landen verschijnt in september bij uitgeverij Athenaeum.


Tags: Algemeen, Livius Nieuwsbrief, Onderscheidingen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen