‹ ChristenvervolgingDe vruchtbrengende wijnstok ›
De bloeiende wijnstok
Gepubliceerd op 09-07-2010

Naar de notenhof daalde ik af om te zien naar de bloesems van het dal, om te zien of de wijnstok botte, de granaatappelbomen bloeiden.

Hooglied 6:11

In mijn miniserie over de wijnstok, deze keer iets over de bloei van deze interessante struik. Was Salomo in de voorgaande verzen nog in de 7de hemel omdat hij de mooiste vrouw ter wereld had ontmoet, nu daalt hij (letterlijk) af naar zijn landerijen. Maar hij is er met zijn gedachten niet bij, want in vers 12 lezen we dat hij, volgens een oud gezegde "op de wagen(s) van Ammi Nadib wordt gezet", wat zo iets betekent als "met je fantasie aan de haal gaan" of  "niet meer van deze wereld zijn".

Maar terug naar de bloei van de wijnstok, wat opvalt is dat gelijktijdig is met die van de granaatappels en de notenbomen. De bloem is groen en bij de gekweekte soorten tweeslachtig. In het wild is zij tweehuizig, d.w.z.  op sommige planten bloemen met alleen meeldraden, terwijl op andere met alleen stampers. Op zonnige plaatsen geuren de bloemen heerlijk en ze zonderen ook honing af uit de nectariën tussen de meeldraden. De reden waarom vliegen en bijen deze bloemen bezoeken. In noordelijke streken vind meestal zelfbestuiving plaats, soms ook kruisbestuiving door de wind.

Net uitgebloeide wijnstok


Tags: Boerenleven, Flora, Hooglied, Wijnstok
Gerelateerde onderwerpen: Wijnstok

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Boeken algemeen