Is er nog zaad in de schuur? Zelfs tot den wijnstok, en den vijgeboom, en den granaatappelboom, en den olijfboom, [die] niet gedragen heeft, [die] zal Ik van dezen dag af zegenen.
We gaan verder met mijn miniserie over de wijnstok. Veel van de foto's heb ik kunnen maken op de terrein van Eco Fields, omdat hun manier van kweken erg lijkt op die van de oudheid. Of zoals ze het zelf zeggen "Onze wijn groeit niet op kunstmest en de druiven worden niet bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen. Bij ons regeert de natuur boven chemie!" Dat betekent dat ze erg afhankelijk zijn van het weer en natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken. Het grote voordeel voor mij is dat ik zo heel veel kennis kreeg over hoe je nu druiven met kweken.
Ik schreef zo al een keer dat ten tijde van oorlog, de wijnranken werden afgekapt om zo de oogst te doen mislukken. Dat was een ramp voor de landbouwers, maar zoals uit bovenstaande tekst blijkt, lopen deze wijnranken weer uit zodra er weer een periode van rust was. Dit komt omdat wijnranken hele lange wortels hebben, soms meer dan 100 meter. Deze zijn moeilijk te vernietigen en zijn ook een reden waarom in relatief droge gebieden zoals de Negev-woestijn we wijngaarden vinden. Ook nu in Nederland waar het ontzettend droog is, zien we de wijngaarden er heel mooi bijliggen, zonder dat er water gegeven hoeft te worden. Dit komt vanwege de lange wortels.
Omdat in een periode van vrede de ranken snel groeien, is het mogelijk dat binnen een jaar de eerste vruchten al weer geplukt kunnen worden.
Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!