‹ GamlaGamla (3) ›
Gamla (2)
Gepubliceerd op 17-07-2010

Gisteren had ik iets over de geschiedenis van  Gamla geschreven, maar zoals gewoonlijk valt er veel meer over plaatsen te vertellen. Er zijn bijvoorbeeld ook veel dolmen (prehistorische megalithische graven) te vinden, die  opgericht werden in de vroege periode van Midden Bronstijd (ongeveer 3000 v. Chr.) De graven kunnen zijn geweest van zwervende stammen, die hun doden begroeven in het centrum van heilige plaatsen.

Dolmen, Gamla

Nu zijn op de Golan hoogte meer van dit soort oude bouwwerken te vinden en één van de mooiste is de archeologische site Rogem Hiri (GoogleMaps) en wordt wel geïdentificeerd als de tombe van Og, ook wel bekend onder de naam Gilgal Refaim. Zeer waarschijnlijk diende deze constructie, vele eeuwen eerder gebouwd dan koning Og, voor astronomische doeleinden. De tombe in het midden is volgens sommigen van een iets latere datum. Of er een relatie is tussen dit bouwwerk en de bedstede van Og (Deut. 3:11) weten we niet, in ieder geval blijkt dat de Golan Hoogte al zeer lang bewoond is geweest.


Tags: Atlas, Deuteronomium, Gamla, Plaatsen
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Doneer Aantekeningen bij de Bijbel