‹ Gamla (2)Quizvraag van de week (39) ›
Gamla (3)
Gepubliceerd op 18-07-2010

Tot slot van onze mini-serie over Gamla (hier deel 1 en 2) iets over de synagoge.

De synagoge was het enige grote bouwwerk van de stad. Het gebouw werd door Gutman in 1976 opgegraven en ligt aan de noordoostelijke rand van de stad, de rechthoekige structuur meet 25,5 x 17 meter aan de buitenkant en de lengte is afgestemd op een noordoost naar zuidwest-as (richting Jeruzalem). De inrichting van de zaal, met zijn vier rijen banken en tussenliggende kolommen, is kenmerkend voor de Galileeër-type synagoge, waarvan we voorbeelden van zowel vóór als na 70 n.C. kennen. Er zijn voorbeelden gevonden van de heilige Joodse kunst (een rozet met begeleidende handpalmen) en er is een mikveh (ritueel bad).


Tags: Atlas, Gamla, Plaatsen, Synagoge
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Plaatsen, Synagoge

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij