‹ Biblioblog RankingsKerken: Laag-Keppel ›
Naar Israël
Gepubliceerd op 02-08-2010

In onze reeks hoe je een vakantie kan beleven in Israël, vandaag de aankomst en eerste ervaringen. Voor een compleet overzicht, inclusief kaart zie hier.

Ik weet niet hoe het erop andere vliegvelden aan toe gaat. Maar mijn ervaring is dat als je naar Israël vliegt je al op Schiphol extra zwaar wordt gecontroleerd. Als eerste krijg je een vriendelijke meneer of dame die je ondervraagd waarom je nou naar hun land wil gaan. Een leuke vraag is: heeft u wapens bij u (als de ondervrager onzeker is hoor je dan als toevoeging: omdat we bang zijn voor terroristische aanslagen). Je krijgt dan de neiging om te zeggen: jazeker ik heb 2 pistolen. Zo'n neiging moet je onderdrukken, want ze kunnen heel lastig zijn. Hoewel toen een keer mijn vrouw dat eruit flapte, kijk de man ons aan, begon te lachen en we mochten doorlopen. Reken erop dat ook al je spullen worden doorzocht. Het is een goede test voor als je aan het einde van de vakantie weer teruggaat. Dan is de controle vele malen erger. Als er veel politieke spanningen zijn, kan het wel 4 uur duren voor je door de controle bent. Ervaring leert dat je bv. geen dadelpasta in een plasticzakje gewikkeld moet meenemen, daar worden ze erg zenuwachtig van want dat zouden explosieven zijn.

De vlucht is altijd zeer goed bij El-Al en je krijgt voldoende kosher eten, dit is samen met de krant die je bij het instappen kan pakken de eerste echte kennismaking dat je naar Israël gaat. Een van de mooiste momenten is als Israël in zicht komt, vanaf de Middellandse Zee kom je aanvliegen en je ziet de moderne skyline van Tel Aviv.

Het vliegveld is, ondanks dat het de grootste van het land is, klein. Op de terugweg zul je merken dat het taxfree winkelcentrum zeer luxe is en je kunt de duurste spullen kopen die je je maar kan wensen.

Eenmaal aangekomen, leer je meteen een aantal gewoonten. Ik kan me nog herinneren dat ik de allereerste keer een auto ging huren en ik stond bij de balie, dat een medewerker zijn vingers omhoog steekt, op een manier dat je in Nederland meteen zo iemand zou aanvliegen. Hier betekent het precies het tegenovergestelde: "rustig, even wachten".  Overigens voor degenen die een auto huren, het zijn allemaal automaten. Daarnaast hebben de meesten een airco, maar het is wel handig om dat na te vragen.

Eenmaal in de auto, nog even wennend dat  je niet kan schakelen, ga je richting snelweg en het eerste wat opvalt: ze rijden zo langzaam, het tweede zijn de met gillende sirenes rondrijdende politiewagens. Niets aan de hand, als je ze niet meer hoort dan moet je je zorgen gaan maken.  In de steden, doen alle automobilisten mee door op hun toeters te drukken. Als je bij een stoplicht staat te wachten, zul je merken dat deze automobilisten sneller dan het licht zijn: zodra het licht van rood naar oranje gaat, hoor je al getoeter achter je dat je moet opschieten.

Als je dan na deze eerste belevenissen bij je hotel komt, is er nog iets waar je snel aan zult wennen. Er staan een aantal bewakers met pistolen, geweren, of ander indrukwekkend schiettuig. Je zult merken dat ze overal staan, bij winkelcentra, de ingangen van cafeetjes, archeologische plekken, etc.  Met een sensor zullen ze controleren of jij niet in het bezit ben van dat mooie spul, want er moet onderscheid zijn. Ze worden ervoor betaald om ervoor te zorgen dat je veilig kan rondlopen, dat recht mag je hun niet ontnemen. Overigens van deze bewakers krijg je de beste tips als je een keer ergens wat wil gaan drinken.


Tags: Israël, Tel Aviv, Uncategorized, Vakantie Israel I

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

KlussenKlussen