‹ Kerken: Laag-KeppelCaesarea aan Zee (3) ›
Caesarea aan Zee (2)
Gepubliceerd op 04-08-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Ik had al geschreven over het beroemde aquaduct in Caesarea Maritima (Caesarea aan Zee), maar er is veel meer te zien. Bekend is het door Herodes de Grote gebouwde theater (22-10 v.C.), welke ruim vijf eeuwen in gebruik bleef en later verschillende keren is uitgebreid, zo werd gedurende de Byzantijnse periode een porticus (een soort toegangspoort) toegevoegd (3de eeuw n.C.).  Nadat het nog een tijdje in gebruik is geweest als residentie van de Byzantijnse gouverneur raakte het gebouw in de 6de eeuw in verval.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werd het teruggevonden en geheel gerestaureerd. Een hoogtepunt tijdens de opgravingen was de vondst van de Pontius Pilatus inscriptie in 1961, hoewel een gedeelte van de tekst niet aanwezig is stond er waarschijnlijk: Pontius Pilatus, prefect van Judea bouwde en wijdde dit Tiberieum en wijdde het aan de goddelijke Tiberius. Deze steen stond oorspronkelijk in de toenmalige tempel in Caesarea en nadat deze werd afgebroken werd de steen hergebruikt voor een trap in het theater. Op het terrein is een replica te vinden.

Dat deze plek dicht bij moderne steden ligt, is goed te zien aan de moderne gebouwen op de achtergrond. Voor het maken van foto's is het een kunst om deze te ontwijken. Als je op het terrein loopt, dan is het niet storend.


Tags: Atlas, Caesarea Maritima, Israël, Plaatsen, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Hadderech