‹ Caesarea aan Zee (4)Babymoorden ›
Armageddon
Gepubliceerd op 07-08-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Een "must see" is natuurlijk Armageddon ook wel bekend als het dal van Megiddo. Dit dal welke niet alleen in het verleden het strijdtoneel is geweest van grote oorlogen, maar waar ook de laatste beslissende oorlog gestreden zal worden (Opb 16:16). Als je Tolkien's trilogie hebt gelezen, verwacht je dan ook dat je hier hoge muren zult vinden, veel soldaten op wacht en veel restanten van het oorlogsgeweld. Niets is minder waar, het is één van de mooiste groene valleien die je in Israël kan vinden en het is er zo vredig dat je je nauwelijks kan voorstellen dat hier grote oorlogen hebben gewoed, misschien de rode klaprozen die hier overvloedig groeien en doen denken aan het gestolde bloed van de vele slachtoffers.

Van de Egyptische schrijver Tjaneni  weten we dat in de 15de eeuw v.C. Tutmoses III hier ten strijde trok en overwon. Op de muren van de Amon tempel te Karnak lezen we dat na 7 bloedige maanden de stad werd ingenomen en dat de Egyptenaren 340 gevangenen meenemen. De overige oorlogsbuit bestond uit 924 strijdwagens, 200 wapenuitrustingen, 502 bogen, 2238 paarden, 1929 stuks vee en 22.500 kleinvee.

Later wordt de stad weer ingenomen door Jozua met zijn legers, waarbij de koning werd gedood (Jozua 12:21) om ten tijde van Salomo een van de belangrijkste vestingen te worden van het land. Al reizend door de tijd, zien we dat één van Salomo's nakomelingen koning Ahazia hier vallen (2 Kon. 9:27). We zien farao Necho II in 610 v.C. optrekken tegen koning Josia, waarbij de laatste sneuvelt (2 Kon. 23:29)

In de moderne tijd, horen we Ion Idriess melden "At a mile distant their thousand hooves were stuttering thunder, coming at a rate that frightened a man - they were an awe inspiring sight, galloping through the red haze - knee to knee and horse to horse - the dying sun glinting on bayonet points..." als hij over de Armageddon veldslag in 1918 schrijft. Nog weer later tijdens de Yom Kippur oorlog (1973) herinner ik me het nachtelijke telefoontje van mijn broer die daar toen zat. De paarden waren vervangen door Syrische MIG's  die boven hem werden neergeschoten, de bogen door geweren. De gruwelijkheden waren hetzelfde. Maar hij was veilig.

Al deze oorlogen zijn slechts schermutselingen voor de grote slag van Armageddon die nog komen gaat (Opb 16:16).


Tags: Atlas, Israël, Megiddo, Oorlog, Plaatsen, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Oorlog, Plaatsen

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin