‹ Vakantie in IsraëlQuizvraag van de week (43) ›
Melkweg
Gepubliceerd op 04-09-2010

Een rivier van vuur stroomde en ging voor Zijn aangezicht uit.

Daniël 7:10 (Herziene Statenvertaling)

Vorige maand was ik op vakantie en op een avond waren we aan zee omdat we vermoedden dat het "lichten der zee" te zien was. Een fenomeen wat vaak te zien is als er een oosterwind is geweest en ontstaat doordat verschillende soorten zeeorganismen, zoals de zeevonk, het vermogen hebben om licht te produceren. Terwijl daarna in het donker terugliepen, gaat het oog automatisch omhoog naar de sterrenhemel en het meest imposante wat je dan ziet is de Melkweg. Bovendien omdat we in de goede tijd van het jaar waren, zagen we ook nog verschillende Perseïden. Kortom een avond die niet meer stuk kon.

Nou blijkt dat in de Bijbel bovengenoemde passage voorkomt en verschillende uitleggers willen dit uitleggen dat de Melkweg ermee wordt bedoeld. Ze baseren zich op het feit dat het Hebreeuwse נהר די נור "Nehar di Nur" dat vaak vertaald wordt met "vurige rivier" of "de rivier van de hemel" een zelfde benaming heeft in andere talen. In het Egyptisch wordt de Melkweg NRT genoemd, in het Akkadisch Nahru en Arabisch Al Nahr.

Om te laten zien hoe mooi de Melkweg is als je je op een plek bevind waar het goed donker is, vond ik in mijn archief onderstaande compositiefoto van Avdat bij nacht, met daarboven de Melkweg en de komeet McNaught die in 2007 te zien was.


Tags: Astronomie, Avdat, Daniël
Gerelateerde onderwerpen: Astronomie, Daniel

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij