‹ De braamVakantie in Israël ›
Wonderboom
Gepubliceerd op 04-09-2010

Het is soms wonderlijk om te zien wat voor vreemde planten mensen in hun tuin hebben. Zo kwam ik van de week langs een tuin waar een paar grote planten stonden met rode bloemen. Nieuwsgierig als ik was, zette ik de auto langs de kant van de weg om te kijken. Het bleek de Ricinus communis te zijn, een plant die we kennen uit de geschiedenis van Jona (4:6ev) en daarom in Nederland bekend is onder de naam Wonderboom. Daar je natuurlijk niet direct een wildvreemde tuin kan binnenlopen om foto's te maken, belde ik eerst aan. Nou is mijn ervaring dat mensen het altijd leuk vinden als je belangstellend bent voor iemands tuin en hier was het geen uitzondering.

Wonderboom (Ricinus communis)

Deze eenjarige plant kan in korte tijd tot 4 meter hoog worden, hoewel de exemplaren die ik zag slechts een kleine twee meter hoog waren. Je ziet dat de bladeren enorm zijn en je kunt je goed voorstellen dat Jona hieronder in de brandende zon schaduw zocht. Nu wil het geval dat deze plant zeer giftig is en ik zag dan ook geen enkel insect in de buurt. De vraag is dan ook als zo'n plant zo giftig is, wat is dan die "worm" in de geschiedenis van Jona (vs .7).

Nu blijkt dat er één dier is die van deze plant leeft en dat is de Eri zijderups (Samia ricini). Zoals de meeste rupsen heeft dit dier een enorme vraatzucht en kan binnen een nacht een volledige struik vernietigen, zoals we in het aangehaalde vers lezen. En ook dat laatste is een kenmerk dat hoort bij deze rups. Tijdens het laboratoriumonderzoek bleek dat de rups niet alleen op de giftige Ricinus kon leven, maar bovendien lichtschuw is en alleen 's nachts eet.

Eri zijderups (Samia ricini)


Tags: Fauna, Flora, Jona, Wonderboom
Gerelateerde onderwerpen: Wonderboom

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

Livius Onderwijs