‹ Bahai tuinenJim TWest ›
Elia's grot
Gepubliceerd op 06-09-2010

Dit artikel is onderdeel van een reeks, hoe je een archeologische vakantie kan beleven in Israël. Deze reis zal door een paar vrienden van mij, die voor het eerst naar Israël gaan, in februari worden gemaakt. Voor een compleet overzicht van de reis die ze willen maken, inclusief kaart zie hier.

Vlak in de buurt van Bahaituinen is ook de grot van Elia, dit is echt een Joods heiligdom wat al meteen blijkt uit het bord bij de ingang. De reden is dat deze profeet het in zijn eentje opnam tegen de Baäl-priesters (1 Koningen 18) en won, daarna trok hij zich terug in een grot om daar te wachten tot de regen zou vallen. Deze grot heeft uitzicht over de Middellandse Zee en daar zag Elia dan ook de eerste regenwolken.

Zoals met de meeste heiligdommen is het uiterlijk flink veranderd, zo is de grot tegenwoordig in tweeën verdeeld: een gedeelte voor de vrouwen en een gedeelte voor de mannen. Van de toeristen wordt verwacht (geëist) dat ze nette kleding aanhebben (dus armen en benen bedekt). Opvallend is dat allerlei tapijten, kledingstukken zijn opgehangen en er branden veel kaarsen. Daarnaast zie je verschillende orthodoxe joden rondlopen, die overigens zeer bereid zijn om de geschiedenis van de grot te vertellen.

Het is dan ook jammer dat deze grot één grote toeristische attractie is geworden en dat je van de eigenlijke grot van buiten af nog maar weinig ziet. Het enige echt interessante zijn de inscripties die hier in de loop der eeuwen zijn aangebracht. Gelukkig zijn er nog vele grotten te vinden in het Karmel-gebergte en uit opgravingen blijkt dat verschillende zeer lang geleden al bewoond waren.

Wat de hierboven genoemde orthodoxe joden stellig niet zullen vertellen is dat de Karmel sinds heugenis al een heilige berg was. Niet alleen de Baäl-priesters hadden daar hun altaren en helaas zijn deze altaren verwijderd omdat deze joden problemen hiermee hebben en vervangen door een educatief programma hoe de mens hier is geëvolueerd (of ze daar geen problemen me hebben). Echter zoals gesteld de Karmel was een heilige berg en Pythagoras ging volgens Iamblicus hier naar toe, evenals Vespasianus (Tacitus, "Hist." ii. 7).

Tot slot deze grotten zijn ontstaan doordat onder invloed van water de zachte kalk oploste met als gevolg grote openingen. Als je dan ook rondloopt zul je merken dat er ook veel fossielen zijn te vinden.

De grot van Elia is de moeite waard om in een half uurtje te bekijken als je er langs komt, de andere grotten kosten meer tijd en je bent dan algauw 2 uur onder de pannen.


Tags: 1 Koningen, Atlas, Elia, Karmel, Vakantie Israel I
Gerelateerde onderwerpen: Atlas, Elia

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

StudieboekenStudieboeken