‹ L’shana tova!Leeuwenpoort ›
De rand van het rijk
Gepubliceerd op 08-09-2010

Regelmatig valt het me op hoe weinig we eigenlijk weten van het verleden, natuurlijk kennen we allemaal de grote jaartallen en de belangrijkste gebeurtenissen. Maar wat weten we nu van de vroegere cultuur, de achtergronden van de gebeurtenissen.

De rand van het rijk, De Romeinen en de Lage Landen is een schitterend werk van Jona Lendering en Arjen Bosman dat binnenkort verschijnt, het is de  geheel herziene versie van hun eerder uitgegeven boek "De randen van de aarde. De Romeinen tussen Schelde en Eems" en voorziet in een leemte die we maar al te vaak bij andere boeken zien.

De diverse oorlogen die in het boek worden beschreven, waarbij zowel de geschreven bronnen als archeologische vondsten erbij worden gehaald, geven een goed beeld hoe de Romeinen ten strijde trokken en de gebieden die ze veroverd hadden "romaniseerden".  Terecht wijzen de schrijvers erop dat deze romanisering niet eenzijdig was, het was een wederzijdse beïnvloeding. De inheemse cultuur begon Romeinse trekken te vertonen, maar vanzelfsprekend namen de overheersers ook zaken over van de onderworpenen.

Nu hebben we de afgelopen dagen al vaker personen en volken behandeld die in eerste instantie niets te maken lijken te hebben met de doelstelling van deze blog. Echter de Romeinen waren ten tijden van het Nieuwe Testament de bezetters van Israël en worden dan ook regelmatig in de Bijbel genoemd. Dit boek geeft inzage over het leven van deze Romeinen en in het bijzonder in onze streken. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in onze vaderlandse geschiedenis en geschiedenis in het algemeen.

Meer informatie en of bestellen zie onze webshop.


Tags: Recensie, Rome
Gerelateerde onderwerpen: Rome

Commentaar

Zie de huisregels welk commentaar wordt opgenomen!


Mede mogelijk dankzij

TuinTuin